Přihlásit

Celosvětový počet zubrů loni přesáhl hranici záchrany druhu, v ČR jich žilo 149 (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celosvětový počet zubrů evropských dosáhl na konci loňského roku 10 536, a přesáhl tak počet 10 000 zvířat považovaný za symbolickou hranici záchrany druhu. Vyplývá to z aktuálního vydání mezinárodní plemenné knihy zubra evropského. Na záchranném programu se podílí i ochranáři v přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku. V Česku žilo na konci loňského roku 149 zubrů v deseti chovech, letos vznikne nový chov v Lipně na Šumavě. V milovické rezervaci je aktuálně 43 zubrů. Letos se jich narodilo osm, nejvíce od založení rezervace v roce 2015, informoval 6. 9. ČTK ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

„Když po první světové válce člověk vyhubil zubry evropské ve volné přírodě, zdálo se, že je osud tohoto impozantního druhu zpečetěn. Díky dlouhodobému mezinárodnímu úsilí se však podařilo zubry zachránit a vrátit do volné přírody v mnoha zemích Evropy,“ uvedl Dostál. V Česku koordinuje chov zubra evropského společnost Česká krajina ve spolupráci s Biologickým centrem Akademie věd ČR. Provádí také každoroční sčítání pro mezinárodní plemennou knihu.

Milovická rezervace je největším domácím chovem zubra evropského. „Milovické stádo zubrů je navíc významné tím, že je podobně jako některé české zoologické zahrady díky četným výměnám zvířat se zahraničními stády součástí celoevropské populace, a aktivně tak přispívá k zachování genetické různorodosti druhu,“ uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Další fáze záchranného programu zubra evropského se má nyní zaměřit na vytváření populací, které mají alespoň 150 dospělých jedinců. Tento počet podle odborníků zvyšuje šanci populace prosperovat v dlouhodobém horizontu. „Zatím je takových populací jen osm, z toho pouze čtyři v Evropské unii, kde existuje relativně dobrá garance jejich dlouhodobé existence. Tři z těchto dlouhodobě perspektivních populací jsou v Polsku a jedna v Litvě. Mimo EU jde o tři populace v Bělorusku a jednu v Rusku,“ doplnil Jirků.

V Česku byla podle Dostála v 90. letech 20. století vybita většina chovů zubrů mimo zoologické zahrady. Zatím se nepodařilo vypustit zubry do volné přírody.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.