Přihlásit

Rozhodnutí umožnilo odstřel vlka. Lidé protestují peticí (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na začátku srpna přišlo královéhradecké hejtmanství s nevídaným rozhodnutím. V krajním případě umožňuje odstřelit zákonem chráněného vlka. Zatímco farmáři rozhodnutí vítají, nejen ochránci přírody jsou proti.

Ještě donedávna byl vlk v českých lesích takřka raritní podívanou. Vše se však mění a šelma, která byla na našem území zcela vyhubena v polovině 19. století, se čím dál více zabydluje v českých luzích a hájích.
Tento jev s sebou přináší i mnoho konfliktů. Své o tom vědí například farmáři na východě Čech, kterým v posledních letech vlk zardousil desítky hospodářských zvířat, hlavně ovcí.

Vše vyvrcholilo na konci loňského září, kdy místní farmáři uskutečnili protestní pouť. Tímto krokem chtěli upozornit na již neudržitelnou situaci na Broumovsku, kde vlk řádí od svého příchodu v roce 2015. Letos na začátku srpna vydal Krajský úřad Královéhradeckého kraje kvůli zvyšujícímu se počtu vlků na území regionu přelomové rozhodnutí.

Jako první kraj v Česku umožnil výjimku ze zákona o myslivosti a v sedmnácti honitbách dal právní rámec k případnému odlovu vlků. Nejedná se o obecnou výjimku k odstřelu vlka, ale o administrativní bod, který umožní v případě potřeby eliminaci problematického jedince. Vlk je totiž zákonem chráněné zvíře. Toto rozhodnutí se však mnoha lidem nelíbí. Například na portálu petice.com již vznikla petice proti povolení odstřelu vlka. Pod dokument, který na stránce založila Zoo Tábor, se již podepsalo takřka sedm tisíc lidí. „Toto rozhodnutí považujeme za nezákonné a budeme usilovat o jeho zrušení,“ píše se v dokumentu.

Petenti míní, že strach z vlka je nesmyslný. „Je uměle živený nejrůznějšími bajkami. Člověku riziko od vlka nehrozí. Jde o nesmírně plachou šelmu, která se člověku zdaleka vyhne,“ stojí dále v dokumentu, který také poukazuje na možné zneužití výjimky.

Podle Deníkem oslovených expertů však rozhodnutí královéhradeckého hejtmanství rozhodně nepovede k masivním zátahům na tuto šelmu. „Neumím si představit, že se teď vrhneme do lesa a postřílíme každého vlka, kterého potkáme,“ reagoval na rozhodnutí hospodář Mysliveckého sdružení Dvůr Králové nad Labem Petr Kupský.

Představu o masivní genocidě vlků vylučují i ochránci přírody ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). „Odlov vlků nikdo neplánuje. Výjimka byla udělena jen pro případ, že by opravdu došlo k problémovému chování jedince vlka. Samotné rozhodnutí k odlovu vlka musí odsouhlasit komise odborníků,“ připomněl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Krajem vydané rozhodnutí umožňuje odstřel problematického jedince vlka v 17 honitbách na Trutnovsku, a to pouze uživatelům daných honiteb a pouze v součinnosti s Výzkumným institutem ochrany genofondů nebo Mendelovou univerzitou v Brně, kteří jsou držiteli uvedené výjimky ze zákazu u zvláště chráněných druhů dle zákona na ochranu přírody a krajiny.

Zdroj: Sokolovský deník, 23. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.