Přihlásit

Další šelma na Vysočině. Tentokrát u Rokytnice (Ždárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V okolí Rokytnice nad Rokytnou a v blízkosti sousedních vesnic na Třebíčsku se měl pohybovat vlk. Deníku to řekl Jaroslav Václavek z rokytnického mysliveckého spolku. Podle myslivce bude takových případů přibývat.

Psovitou šelmu měly v okolí Rokytnice zachytit i fotopasti. „Mám informace od lidí přímo z Rokytnice, od kolegů z nedalekých Bítovánek i z dalších míst z okolí Mařenky. V létě se tam ale vlkům příliš líbit nebude.
K Mařence totiž chodí davy turistů. A to i se psy,“ popisuje Václavek s tím, že podle něj nebude do budoucna setkání s vlkem výjimečnou situací. Proto radí, jak se při kontaktu se zvířetem zachovat. „Je lepší být nachystaný, než překvapený,“ dodává.
Podle myslivce se budou vlci v okolí Rokytnice objevovat čím dál častěji. Naposledy zvířata zaznamenal letos na jaře. „Tehdy to bylo žhavé téma. Už od loňska a předloňska však kolovaly mezi myslivci záznamy z fotopastí. Od konce jara byl pak pro letošek klid. Ale nemyslím si, že by to tím skončilo. Setkání s vlkem nebude ničím výjimečným,“ zvažuje s tím, že ho kontakt nepřekvapil.
Předpokládal ho.
Václavek si přesto nemyslí, že by se šelmy měly v okolí Rokytnice natrvalo usadit.
„V okolních lesích se hodně těží dřevo. Moc porostů tam nezbylo. Pohybují se tu všude i lidé, což se mu také líbit nebude. Vlk by tady neměl svůj klid,“ říká a dává lokalitu na Třebíčsku do souvislosti se Žďárskými vrchy. Tam se na Vysočině nedávno vlčímu páru po dvě stě letech narodila mláďata a podmínky k životu mají lepší. „Může tam vegetovat,“ doplňuje.

Zdroj: Žďárský deník, 15. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.