Přihlásit

V národním parku České Švýcarko se narodilo minimálně pět vlčat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V národním parku České Švýcarsko se narodilo minimálně pět vlčat. Správcům parku se je podařilo na kameru zachytit při jejich hře, video zveřejnili na na sociálních sítích.Vlci se objevují na Děčínsku v posledních letech. První reprodukci vlků obecných v Českém Švýcarsku v novodobé historii doložili vědci z České zemědělské univerzity (ČZU) na podzim roku 2021.

Vlci se v národním parku objevují již od roku 2016. Zpočátku se pohybovali ve dvou sousedících teritoriích v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Až po pěti letech se jádro jedné smečky přesunulo do samotného národního parku a vlci zde vyvedli mláďata. Klidové a bezzásahové části parku skýtají pro vlky potřebný klid.

Vlky na území dnešního Českého Švýcarska člověk vyhubil nejpozději v roce 1756, kdy byl na území českokamenického panství údajně odstřelen poslední jedinec.

V sousedním Libereckém kraji jsou vlci už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v Jizerských horách a u Frýdlantu.

Letos v červenci auto srazilo vlka na silnici první třídy 13 u Cvikova na Českolipsku. Zraněné zvíře odběhlo do lesa, dohledat se ho nepodařilo.

Zdroj: ČTK, Jetřichovice (Děčínsko), 11. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.