Přihlásit

Veterináři varují před krmením divokých zvířat, hrozí přenos nákazy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní veterinární správa (SVS) varuje veřejnost před krmením volně žijících zvířat. Hrozí to, že se naučí spoléhat na stravu od lidí a ztratí schopnost hledat si potravu. Krmení také vede ke shlukování zvířat a zvyšuje se riziko přenosu nemocí na člověka. V Krkonošském národním parku (KRNAP) poškrábala liška dítě v místě, kde turisté zvířata pravidelně krmili. Správa parku musela kvůli podezření na vzteklinu lišku ulovit, aby se případná nákaza mohla vyloučit. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterinární správa upozorňuje na to, že lidé si často neuvědomují důsledky svého konání. Volně žijící zvířata využívají nejpohodlnější způsob shánění potravy a pokud jim ji lidé budou poskytovat, stávají se závislými. Například mláďata krmená člověkem se nemusí vůbec naučit lovit.

Případy, jako je krmení lišek v Krkonoších, také vedou k větší koncentraci zvířat na jednom místě. Podle veterinářů se může v těchto lokalitách vytvořit prostředí vhodné pro nejrůznější patogeny kvůli kontaminaci trusem zvířat. Souboj o zdroj potravy může vyvolat také agresi mezi zvířaty.

Veterinární správa také upozorňuje na možnost přenosu infekcí z nakažených zvířat na člověka. "V souvislosti se zmíněnými liškami je namístě zmínit riziko vztekliny. Česká republika je sice od roku 2004 oficiálně mezinárodně uznaná jako země prostá této nákazy. V řadě dalších zemí, mimo jiné v sousedním Polsku, se však tato pro člověka smrtelně nebezpečná nákaza stále vyskytuje," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Podle veterinářů se může nákaza od divoce žijících zvířat přenášet i na domácí mazlíčky nebo z lidí na volně žijící živočichy.

V Krkonoších podle veterinární správy zaznamenali problematické chování návštěvníků v oblasti okolo Tvarožníku poblíž Vosecké boudy. Řada lidí sdílí fotografie lišek, které se přibližují k lidem, na sociálních sítích, uvedla. Podle správy národního parku je krmení zvířat zcela nezodpovědné chování. "Situace na Tvarožníku se vyhrotila v okamžiku, kdy liška poškrábala malé dítě, které ji krmilo. S ohledem na podezření z nakažení vzteklinou musela být liška odlovena, aby testy potvrdily či vyvrátily možnou nákazu," uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Zdroj: ČTK, Praha, 11. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.