Přihlásit

Jihoafrická republika eviduje pokles v pytlačení nosorožců oproti loňskému roku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pytláci v Jihoafrické republice v první polovině letošního roku zabili o 28 nosorožců méně než za stejnou dobu loni. S odkazem na jihoafrické úřady o tom dnes informuje agentura Reuters.

Jihoafrická republika a sousední Namibie a Botswana se již desítky let snaží pytlačení nosorožců zastavit. Rohy těchto tlustokožců jsou žádané zejména na asijských černých trzích kvůli svým údajným léčivým schopnostem. Nosorožčí rohy jsou z keratinu, tedy stejné látky jako například lidské nehty.

Mezi 1. lednem a 30. červnem letošního roku bylo pro rohy v JAR zabito 231 nosorožců, což je o 28 méně než loni, uvedlo jihoafrické ministerstvo životního prostředí.

Jihoafrickým úřadům se podařilo řadu pytláků usvědčit, ale přetrvávající poptávka po rozích znamená, že populace nosorožců je nadále v ohrožení, doplnilo ministerstvo. K poklesu zabitých nosorožců podle úřadů přispělo jak rozsáhlejší sledování, tak odborné odstraňování rohů.

Do ilegálního lovu nosorožců jsou často zapojeny mezinárodní zločinecké skupiny, které se spoléhají na pomoc místních pytláků. Jihoafrická republika je domovem téměř poloviny kriticky ohrožené populace nosorožců černých na africkém kontinentu a největší světové populace téměř ohrožených nosorožců bílých.

Zdroj: ČTK, Johannesburg, 1. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.