Přihlásit

Lesy ČR otevírají starou oboru pod Roštejnem (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po naučné stezce už turisté nedojdou jen k zamčeným vratům, vkročí na historické území o rozloze 127 hektarů.

Poslední tři roky zažívali turisté, kteří se chtěli podívat do historické obory pod hradem Roštejn, zklamání. Naučná stezka Lesů ČR, která začínala u loveckého hrádku a pokračovala lesní cestou, nečekaně končila před branou do obory. Většina turistických průvodců přitom stále lákala a láká na její prohlídku. Při pohledu přes zavřená vrata a plot obory byly vidět turistické značky i naučné tabule. Dovnitř se ale lidé přes zamčená vrata nedostali. Oboru vlastní společnost Lesy ČR. Důvodem jejího zamčení bylo podle Evy Jouklové, tiskové mluvčí společnosti Lesy ČR, to, že areál byl pronajatý. „Kvůli celoročnímu lovu a bezpečnosti návštěvníků byla obora uzavřená s tím, že po dohodě s nájemcem ji bylo možné otevřít a skupinově navštívit,“ vysvětluje. Stesky lidí, kteří se marně těšili na prohlídky obory, poslouchala i Kateřina Rozinková, kastelánka loveckého hradu Roštejn. „Procházka oborou byla velmi populární. O tom, že je uzavřená, jsme se dozvěděli až od našich návštěvníků, kteří si chodili stěžovat, že se do obory nedostanou. Museli jsme kvůli tomu upravovat i náš průvodcovský text, protože jsme turisty k její návštěvě zvali,“ potvrzuje.
Teď se ale situace změní. Nájemní smlouva k 30. červnu skončila a od 1. července přebírají Lesy ČR oboru do vlastní režie. „Uzpůsobíme lovecký režim a ještě o prázdninách ji opět celoročně otevřeme veřejnosti, snad s výjimkou období kladení mláďat nebo vyhlášených honů. Do konce července nainstalujeme nové tabule a oživíme značení – čili i stezku,“ popisuje Jouklová s tím, že další informace budou postupně zveřejňovat na sociálních sítích a webu společnosti.
Z novinky se těší i Kateřina Rozinková:„Mám velkou radost, že dojde ke změně. Prohlídka obory návštěvníkům umocňovala zážitek z našeho hradu.“
Roštejnská obora se rozprostírá na ploše téměř 127 hektarů a patří k nejstarším v republice.
Vznikla v roce 1592 a svému účelu sloužila až do konce 2. světové války. V průběhu staletí se na jejím území chovaly různé druhy zvěře, nejčastěji to byli mufloni a daňci.
Obora byla obnovena Lesy ČR v roce 2006. Největší hodnotu mají žulové sloupky, z nichž je tvořena ohrada. Ty po staletí stojí na svém místě v pravidelných pětimetrových rozestupech. Bránu do obory hlídá alej prastarých stromů, jejichž věk se odhaduje na 150 let.
Jednotlivá zastavení naučné stezky informují o vzniku myslivosti, vývoji lovu zvěře, mysliveckých zvycích a tradicích, péči o zvěř, sokolnictví, kynologii a druzích zvěře, které zde žijí.
Aktuálně prochází brána do obory poblíž hrádku Roštejn úpravou vstupu po dřevěných schůdcích.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 14. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.