Přihlásit

Strážníci v Pardubicích odchytávají kachny u obchodních domů, lidé je tam krmí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od některých obchodních domů v Pardubicích strážníci v poslední době odchytávají kachny. Vodní ptáci tam chodí, protože je lidé krmí. Kachnám ale kvůli tomu hrozí, že je zajede auto. Navíc létě mají dost přirozené potravy. Stejný problém je s labutěmi, a to zejména v Husově ulici. ČTK to řekl mluvčí strážníků Jiří Sejkora.

"Kachny zmiňujeme proto, že se v Pardubicích přidaly k labutím k takzvaným poutím za jídlem. Za labutím touláním Husovou ulicí mohou nezodpovědní lidé, kteří si naučili vodní ptáky krmit tak, aby jim přišli až pod okna do ulice. Pro zábavu tak vystavují nebezpečí sebe i projíždějící řidiče. A ten samý problém teď strážníci jezdí řešit i k některým obchodním domům ve městě, kam se ze stejného důvodu, za potravou od lidí, naučily chodit kachny," uvedl Sejkora.

Ptáci si dobře pamatují, že na některých místech přijdou snadno k potravě, ale znalost dopravních předpisů a bezpečného pohybu v komunikaci po nich vyžadovat nejde. Strážníci tak krom labutí vyjíždějí už i ke kachnám, uvedl Sejkora.

Policie proto žádá lidi, aby nekrmili vodní ptáky mimo jejich přirozené prostředí, a pokud možno, je nekrmili vůbec. "Teď v létě ale i v podmínkách naší zimy jsou schopni si potravu zajistit sami a dokrmování vůbec nepotřebují. Ptáci se tím učí pouze špatné stravovací návyky, vystavují se nebezpečí, přijímají většinou nevhodnou potravu, zejména pečivo, a vzniká tím prostor i pro přikrmování nežádoucích hlodavců. Za nic z toho ptáci ale nemohou. Zato lidé by měli mít rozum," řekl Sejkora.

Kromě výletu do Husovy ulice labutě v půlce června zablokovaly I/37. Labutí rodina se vydala na rušnou silnici v místní části Dražkovice. Policie je odchytila a auta se mohla rozjet.

Zdroj: ČTK, Pardubice, 28. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.