Přihlásit

Plzeňský kraj dá šest milionů na program Zdravá krajina, má pomoci přírodě (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňský kraj rozdělí šest milionů korun v novém dotačním programu Zdravá krajina. Má zlepšit životní prostředí regionu. Je rozčleněn do tří oblastí zaměřených na zvyšování biodiverzity, tedy ochranu druhů i jejich rozmanitost, na výsadbu nových dřevin a na zadržování vody v regionu, řekl ČTK náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN).

"Bylo přijato 96 žádostí, což jsem vůbec nečekal. Jedna byla vyřazena. Žadatelé chtěli dohromady 7,2 milionu korun," uvedl. Podle Bernarda rada schválila 33 žádostí a dalších 62 žádostí zastupitelstvo, protože se jednalo o požadavky obcí. Jedná se třeba o projekt tůní v Nepomuku, kam zamíří od kraje 350.000 korun, poldr v Tuněchodech na Tachovsku s dotací 341.000 korun, 100.000 korun na výsadbu dřevin u Velhartic na Klatovsku či stejná suma na výsadbu listnatých stromů a cestu na Pražku v Benešovicích na Tachovsku. Pokud se tyto drobnější projekty v krajině rozloží po celém kraji, tak to svůj účel přinese, a občanům v místě udělají radost, řekl Bernard.

Dlouhodobý projekt chce postupně vrátit vyprahlé a poškozené krajině původní funkci a rozmanitost. Snaží se zadržet vodu, oživit řeky a potoky či obnovit prameniště a polní cesty. Studie opatření pro zadržení vody určila hlavní problémy v povodí menších vodních toků a vytyčila 20 prioritních oblastí, na něž se teď kraj soustředí. Zadává místní studie, na které navážou opatření, řekl Bernard.

Jako první nechal kraj zpracovat studii pro povodí Radbuzy od Dobřan na jižním Plzeňsku po České údolí v Plzni, která bude hotová v dubnu 2024. "Zmapujeme celé povodí čtvrtého řádu, tedy nejmenší toky, a na celém území se naplánují konkrétní opatření. Tedy třeba to, kde se mají rozdělit lány, vytvořit remízy, udělat protierozní opatření," řekl šéf krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal. Opatření se pak zahrnou do územního plánu a navážou na ně pozemkové úpravy.

Krajina podle Bernarda není v dobrém stavu. Sucho, eroze nebo povodně ji zasahují mnohem více než v minulosti. "Proto jí chceme vrátit původní funkci a rozmanitost," řekl. Krajina podle náměstka ztrácí vodu, přichází o biotopy. Bylo podle něj chybou, že se voda svedla do umělých koryt řek, která se vybetonovala nebo narovnala. "Dnes se stává voda v přírodě nejvzácnější komoditou a krajinu musíme změnit tak, abychom biodiverzitu zvyšovali, vytvářeli remízky, tedy místa mezi poli a cestami, kde nezasahuje člověk a kde necháme přírodu volně působit tak, aby v ní byly různé živočišné druhy," řekl. V rámci aktivity Zdravá krajina vznikl informační web, kde jsou příklady dobré praxe.

Zdroj: ČTK, Plzeň, 26. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.