Přihlásit

Unikát z Babic: Expozice zasvěcená pytlákům (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Unikátní muzeum se rodí v Babicích. Obec totiž pokračuje v rekonstrukci historického objektu Na Mýtince, který se promění v Muzeum myslivosti a pytláctví v Chřibech. A zároveň návštěvníkům předvede původní zemědělské stroje, tradiční předměty a nástroje používané na vesnici nebo sad původních ovocných odrůd.
Usedlost z roku 1830 měla přitom ještě před dvěma lety na kahánku.
"Střechou zatékalo a opadávala omítka, její stav byl zoufalý," přikyvuje Miloslav Maňásek, starosta Babic, které se za pět minut dvanáct pustily do rekonstrukce.
Dnes je hlavní budova jako nová, malými okýnky i nádhernými dveřmi připomíná stavbu ze 30. let minulého století. "Jde o repliku původních více než sto dvacet let starých ručně vyřezávaných dveří, které jsou ve Slováckém muzeu. Řezbář nám je zhotovil podle fotografií," prozradil Maňásek.
Jenže hospodářská stavení z kotovic stále "krvácí". Havarijní stav střešní krytiny způsobil zatékání do stropních konstrukcí a poškození zdiva. "Když jsme řešili co dál, zůstali jsme vlastně doma. Na Mýtince totiž už léta vládnou myslivci, kteří v hospodářských objektech skladují krmivo a odchovávají bažanty," vysvětlil Maňásek, kde se zrodil nápad na ojedinělé muzeum. "Myslivci mají v Babicích hluboké kořeny, ale činili se i pytláci, o kterých se traduje několik historek. Jeden měl prý zabudovanou pušku v motyce a další si počíhali na hajného, kterému připravili strašlivou smrt, když jej pověsili nohama na strom s hlavou do mraveniště," vypráví starosta.
Záchrana hospodářských objektů je vyloučená, většina totiž sloužila jako chlévy pro koně, krávy a prasata a zdi jsou silně provlhlé. "Všechno zboříme a postavíme nové, ale v podobném duchu. Vlastně přežije jen stodola, ve které odkryjeme staré zemědělské stroje jako hrabačky, mlátičky, secí a žací stroje nebo "čerta" (vyorávač brambor, pozn. autora)," prozradil Maňásek.
Muzeum přijde na 4,8 milionu korun, obci však výrazně pomůže finanční injekce z Evropské unie. "Máme přislíbeno 4,1 milionu. Ještě ale musíme dopracovat projektovou dokumentaci, doložit stavební povolení a další potřebné doklady," potvrdil babický starosta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.