Přihlásit

9 mýtů o parazitech (Blesk hobby)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

MVDr. Václav Bartoš, veterinární klinika ZooVET, Hradec Králové

1/ To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou
Blecha se převážně řadí mezi druhově specifi cké parazity, kteří preferují psí nebo kočičí kůži. V momentě, kdy ale potřebuje potravu (krev), napadá i člověka.

2/ Klíšťata a blechy přes zimu nehrozí
Nebezpečí infekce je celoroční. Ani klíšťata nejsou jen sezonní záležitostí. Může za to zvyšování zimních teplot a narůstající tolerance klíšťat k nižším teplotám. Na zvířeti nacházíme také vajíčka, která pak trousí po okolí. Z vajíčka se vylíhne larva a pak se zakuklí. Kukla může přežívat i více než 100 dní.

3/ Psa a kočku jsme jednorázově odblešili, a tak není další prevence potřeba
Když psa či kočku jednorázově odblešíme, zbavíme se parazitů jen na omezený čas. V průběhu času dochází v okolním prostředí k dovylíhnutí vývojových stádií blech. Za několik týdnů je tak zvíře opět zablešené.

4/ Pokud na psovi nebo kočce nevidím blechy, nejsou ani v domácnosti
Většina vývojových stádií blech (95 %) je v okolí, ve kterém se zvíře pohybuje. Na zvířeti samotném jsou viditelné jen dospělé blechy. Nezbytné je vysát a vytřít podlahy, vyčistit pelíšek. To jsou totiž ideální místa k zachycení blech v různých vývojových stádiích.

5/ K ochraně před klíšťaty, stačí použít antiparazitikum v hlavní klíšťové sezoně
Nedostatečná četnost použití přípravků v aplikační formě např. spot-onu (pipety) znamená sníženou ochranu zvířete proti parazitům.
U spot-on přípravků je délka ochranného účinku většinou zhruba čtyři týdny.

6/ Přípravky proti vnějším parazitům stačí použít až s prvními objevenými klíšťaty
Použijeme-li přípravky až poté, co se klíšťata objeví, zbytečně zvyšujeme riziko přenosu infekčních onemocnění z těchto parazitů. U přípravků s repelentním účinkem, např. Advantix,nedojde ani k jeho uchycení.

7/ Naše zvíře není třeba chránit proti parazitům, je jen doma
Kočkám v domácnostech se může stát, že snědí např. vajíčka červů. Ta můžou být schovaná v nepatrné hromádce půdy, kterou si přineseme domů na botách. Kočky velmi rády olizují různé předměty. Ty na sobě můžou nést právě stopy parazitů. Proto je důležité kočky i psy ošetřovat proti vnějším parazitům a také je odčervovat aspoň jednou za tři měsíce (např. Drontal).

8/ Psi a kočky díky jejich srsti netrápí komáři
Zvířata jsou chráněná hustou srstí, ovšem ani ta je plně neochrání. Komáři můžou být přenašeči nebezpečných infekčních onemocnění, jako je srdeční červivost a leishmanióza.

9/ Paraziti jsou pro zvířata pouze nepříjemní, ale žádné zdravotní riziko nepředstavují
Mezi onemocnění přenášená klíšťaty patří například lymská borelióza, klíšťová encefalitida a babesióza. Blechy můžou přenášet vývojová stádia tasemnice a způsobovat alergie na bleší kousnutí. Komáři můžou u psů způsobovat podkožní dirofi lariózu nebo srdeční dirofi lariózu (tzv. srdeční červivost).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.