Přihlásit

Stezka k pralesu Mionší je uzavřena, hrozí tam pád stromů a hnízdí tetřev (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stezka, která na Frýdecko-Místecku vede z Dolní Lomné k pralesu Mionší, je dočasně uzavřena. Hrozí tam pád stromů a také tam hnízdí kriticky ohrožený tetřev hlušec. ČTK to sdělila Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Stromy jsou napadeny kůrovcem a václavkou. "Od 1. srpna bude možné chodník po hranici pralesa prořezat, a pokud to provozovatel naučné stezky a lesníci vyhodnotí jako bezpečné, návštěvníci se budou moci vrátit," uvedla Šůlová.

V místech, kde stezka prochází po hranici národní přírodní rezervace Mionší, odumřela část smrků. "Sníh a vítr je polámaly a chodník je v délce několik set metrů prakticky neprostupný. Větve a i celé stromy tu mohou padat prakticky neustále, i za bezvětří," uvedla Šůlová.

František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny uvedl, že mimořádné situace a klidu využil tetřev hlušec a na jaře se tam usadil. "Jde o kriticky ohrožený druh a zároveň o jeden ze symbolů beskydské přírody. Pro hnízdění potřebuje tento majestátní pták především klid, kterého se mu v Beskydech už bohužel dostává jen na málo místech," uvedl Jaskula.

V Beskydech žije jen několik párů tetřevů. "Právě proto jsme na Mionší po dohodě s lesní správou Jablunkov přistoupili k omezení veškerých lesnických činností minimálně do konce července. Až nebude hrozit, že pohyb lesních dělníků hnízdícího tetřeva vyplaší, stezku bude možné prořezat," uvedl Jaskula.

Národní přírodní rezervace Mionší má celkovou rozlohu zhruba 170 hektarů. Chrání největší zachovalý jedlobukový prales v České republice. "Přísná ochrana tohoto území má kořeny již v roce 1895 a vstup mimo značené trasy je zakázán," uvedla Šulová.

Pralesem nevede žádná stezka, po které by turisté mohli chodit, jen po jeho okraji vede naučná stezka Mionší. Na ni je možné jít od roku 2015, ale jen s průvodcovskou službou, kterou zajišťuje obec Dolní Lomná.

Zdroj: ČTK, Dolní Lomná (Frýdecko-Místecko), 17. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.