Přihlásit

Jablonec znovu uzavře ulici Za Plynárnou, kde je odchytová klec na divočáky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Jablonci nad Nisou znovu uzavřou i pro pěší ulici Za Plynárnou, kde je už od loňského podzimu odchytová klec na divoká prasata. Lidé do klece lezou, pouštějí tam psy, často si tam hrají děti, maří tak úsilí magistrátu i myslivců stavy černé zvěře ve městě zredukovat. Zvířata ruch i pach lidí a psů odrazuje, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Ulice tak bude znovu uzavřena, na dodržování zákazu bude policie dohlížet a rozdávat pokuty.

Odchytovou klec pořídili v Jablonci loni na podzim jako jeden z prostředků, který měl pomoci snížit počty černé zvěře ve městě. Na divoká prasata naráželi téměř denně i za bílého dne obyvatelé hlavně v Horní Proseči, ale také z dalších lokalitách jako je Dolina, Bartlův vrch, Brandl, Žižkův Vrch nebo Dobrá Voda. Radnice proto loni od 1. prosince v noci uzavřela lesy v Srnčím dole a na Prosečském hřebeni, aby myslivcům umožnila jejich odlov. Uskutečnilo se také několik celodenních naháněk. Krajský úřad ale nařízení kvůli formálním chybám zrušil a opatření 13. ledna skončilo.

Aby se podařilo regulovat počet černé zvěře a vytlačit ji z obydlených okrajových částí města, umístil Jablonec už loni v listopadu po dohodě s mysliveckým hospodářem a státní správou myslivosti na vytipované místo v ulici Za Plynárnou odchytovou klec. I díky ní se podařilo několik divočáků odchytit a zlikvidovat. "Výsledek by však mohl být lepší, kdyby se lidé ke kleci nepřibližovali," řekl vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislav Pavlín.

Po zrušení jiných opatření zůstala klec v ulici Za Plynárnou, přesunuli ji ale na klidnější místo. Přesto svůj účel neplní. "Na kamerových snímcích je vidět, že odchytovou klec navštěvují dospělí a malé děti nezodpovědných maminek, které je nechají si v ní hrát. Divočáci cítí pach člověka i psů a ke kleci se nepřiblíží. Ta pak neplní svůj účel. Je třeba zdůraznit, že po aktivaci odchytového zařízení by klec mohla být všem životu nebezpečná," uvedla Petra Němečková z jabloneckého magistrátu. Vstup do lokality se proto teď bude hlídat a pokutovat.

"Pokud nebude veřejnost po dva, tři roky vycházet vstříc našim pravidlům a prosbám, bude se chovat nadále bezohledně a nebude s námi spolupracovat, stav divokých prasat se nikdy snížit nepodaří," zdůraznila Němečková. Od začátku aktuální lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna 2023 do 31. března 2024 se podle ní podařilo v honitbě Rádlo odlovit 15 divokých prasat. Počty odlovených zvířat podle ní s každým rokem rostou, zatímco v sezoně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o dva roky později jich už bylo 84.

Zdroj: ČTK, Jablonec nad Nisou, 15. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.