Přihlásit

Umístění větrných a solárních elektráren budou řešit účastníci hackathonu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kam umístit větrné a solární elektrárny, aby nevadily přírodě ani lidem, s touto otázkou se budou potýkat účastníci dnešního hackathonu pořádaného ministerstvem životního prostředí (MŽP). Na akci s názvem Kam s obnovitelnými zdroji?, jež se koná v Praze, se sejdou lidé z firem, samosprávy, státní správy, neziskových organizací i akademici, řešit budou takzvané go-to zóny. ČTK o tom informovali zástupci ministerstva.

"Problematika vymezení oblastí vhodných pro obnovitelné zdroje je velmi komplexní a je třeba se na ni dívat z mnoha úhlů pohledu. Především se snažíme řešit klimatickou i biodiverzitní krizi zároveň. To znamená na jedné straně umístit hodně nových obnovitelných zdrojů do krajiny s cílem snížit emise uhlíku z energetiky, na straně druhé být citliví k přírodě, která nám dosud v krajině zbývá," řekla mluvčí MŽP Lucie Ješátková.

Go-to zóny jsou oblasti, kde stát umožní rychlejší výstavbu obnovitelných zdrojů energie. Účastníci hackathonu se zaměří nejen na hledání vhodných míst, ale i na komunikaci s kraji, obcemi a veřejností, stejně jako na rychlejší řešení stavebních povolení.

Podle Ješátkové nejde o klasický hackathon, který je známý především z oblasti IT, účastníci nebudou programovat přes noc. Jde spíše o myšlenkový sprint, který má prověřit proces dosavadního vzniku go-to zón, podívat se na model z regionální a lokální úrovně nebo postavit základní komunikační desatero.

Zdroj: ČTK, Praha, 14. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.