Přihlásit

Středočeský kraj zjistil při kontrole v milovické rezervaci závažná pochybení (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Středočeský kraj zjistil při kontrole přírodní rezervace v Milovicích na Nymbursku, jejíž pozemky zdarma pronajímá společnosti Česká krajina, závažná pochybení. Podle kraje ochranářská společnost, která v bývalém vojenském prostoru provozuje rezervaci velkých kopytníků, porušuje nájemní smlouvu. Například nelegálně provádí zásahy do území, které mohou vést k poškozování zvláště chráněných druhů, jejich biotopů a k ohrožení zvířat. Kraj podal podnět Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Kvůli uhynulým zvířatům zvažuje i podání podnětu na veterinární správu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Zuzana Žídková z krajského úřadu. Ředitel České krajiny Dalibor Dostál ČTK řekl, že z poslední ze dvou kontrol zatím nemá závěry a první porušení smlouvy nekonstatovala.

Společnost má podle kraje využívat zvířata pro spásání travin kvůli zachování druhové rozmanitosti místní vegetace. Pravidelné kontroly měly opakovaně prokázat porušování podmínek nájemní smlouvy, a to v ochraně životního prostředí i majetkoprávní rovině. Porušení smlouvy měla prokázat i poslední kontrola minulý týden.

"Tyto kontroly jsou prováděny podle smlouvy a jejich termíny jsou s nájemcem vždy předem dohodnuté. Jedná se tedy o standardní kontrolu pronajatých pozemků. V rámci této kontroly bylo bohužel zjištěno hned několik porušení podmínek smlouvy, včetně načerno prováděných zemních prací. Nutno podotknout, že právě v jednom z výkopů, který byl po dešti plný bahna, uhynulo v letošním roce mládě (samička) zubra," uvedl krajský radní pro investice Libor Lesák (ODS).

Podle společnosti Česká krajina mladá zubří samička v dubnu uhynula kvůli nedostatku vody. Společnost minulý týden zveřejnila petici, kde upozorňuje na vleklý postup úřadu, který má dát souhlas se vznikem napajedla. "Jeho vznik blokuje jediný úředník. Voda je přitom pro desítky velkých kopytníků v rezervaci nezbytná," uvádí petice, kterou doposud podepsalo přes 3000 lidí. Kontrolu minulý týden podle Dostála nařídil úředník, který dva a půl roku zřízení napajedla blokuje. "Neuvádíme, úředník jakého úřadu blokuje vybudování napajedel. Snažíme se věc řešit jednáním," uvedl dnes Dostál.

Dostál uvedl, že kontroly byly dosud dvě. "První nekonstatovala žádné porušení smlouvy, alespoň v zápise, který jsem spolupodepisoval. Měla pouze podněty nad rámec smlouvy, které jsme provedli. Ze druhé kontroly zatím nemám žádný finální závěr. Kontrola skončila s tím, že bude všem účastníkům zaslán zápis k připomínkám a doplnění," uvedl Dostál. Zubří samička podle něj neuhynula ve výkopu, ale v tůni, která byla součástí pozemků ještě před jejich připojením k rezervaci.

Závěry kontrol a dalším postupem se budou tento týden zabývat i krajští radní. Kraj chce ověřit například počty zvířat, která v rezervaci žijí. "Ale také se zabýváme skutečností, že v jednom z výkopů, který nebyl prováděn se souhlasem vlastníka, zahynulo mládě zubra. Při kontrole jsme v areálu našli navíc další tělo uhynulého hříběte, proto zvažujeme podání podnětu také Státní veterinární správě," doplnil Lesák.

Zdroj: ČTK, Praha/Milovice (Nymbursko), 12. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.