Přihlásit

Daněk uvízl parohy v pletivu, museli ho zachraňovat hasiči (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každoročně takto zemře několik kusů zvěře. Pro lesníky jsou dřevěné oplocenky příliš drahé

Daňka, který parožím uvízl v drátěném pletivu v lese nedaleko Červenky na Litovelsku, zachraňovali před několika dny litovelští hasiči. Vyplašené zvíře se jim podařilo vyprostit a vypustit zpět do volné přírody. Myslivci každoročně v lesích na Olomoucku nacházejí několik kusů uhynulé zvěře, která však takové štěstí neměla. Lesníci totiž stále častěji používají na oplocenky pletivo, které je podstatně levnější než dřevěný plot.
Hasiči vyjížděli do lesa nedaleko Červenky na Litovelsku v neděli po poledni. "Daněk se v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví zamotal do pletiva obory. Kus oplocení vytrhl, ale pletivo mu zůstalo omotané kolem paroží. Zvíře se snažilo z drátů vyprostit, zlomilo si však jeden paroh. Pravděpodobně už bylo na místě delší dobu," uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.
Uvězněného daňka si všimla pořadatelka závodu v orientačním běhu v době, kdy vytyčovala soutěžní trasu. Přivolala na pomoc litovelské hasiče. Ti zvíře zabalili do deky, aby se nezranilo, a opatrně mu dráty z paroží odstranili. "I když byl daněk vysílený, nebyl zraněný. Proto jsme ho vypustili zpět do volné přírody," popsala šťastný konec netradičního zásahu Hacsiková.
Myslivci z Olomoucka se však s podobnými případy v poslední době setkávají opakovaně. Lesníci totiž mladé stromky stále častěji chrání plotem z drátěného pletiva. Dříve se na ochranu mladých stromků používaly hlavně dřevěné oplocenky z odpadového dřeva. "Ty byly bezpečné, zvěř se je nesnažila při pohybu v lese překonat. Teď se často stává, že myslivci nacházejí v pletivu zraněné nebo už uhynulé kusy. Zvíře v drátech uvízne, zraní si končetiny a uhyne. Míváme minimálně deset takových případů ročně. Dokud se používalo dřevo, tak se to nestávalo," sdělil jednatel olomouckého okresního mysliveckého spolku Jiří Zbořil.
Důvodem, proč lesníci přecházejí z dřevěných oplocenek na drátěné pletivo, jsou zejména finanční úspory za materiál, který chrání mladou výsadbu před okusem zvěří.
Také v olomouckých městských lesích bude dřevěných oplocenek stále ubývat. "Pletivo je mnohem levnější, životnost materiálů je přitom srovnatelná. Myslivcům doporučujeme, aby krmelce přemístili od oplocenek co nejdál. Běžně se zvěř pletivu v lesích vyhýbá, ale pokud ji náhle vyruší nějaký houbař nebo projíždějící auto, může v něm uvíznout. Stává se to i v době říje," připustil ředitel olomouckých městských lesů David Janásek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.