Přihlásit

Do Beskyd vyrazí dobrovolníci mapovat a chránit šelmy (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do lesů v Beskydech a Javorníkách vyrazí i tuto zimu dobrovolníci, kteří budou monitorovat pohyb šelem. Takzvané vlčí hlídky organizuje již třináctým rokem Hnutí Duha spolu se správou chráněné krajinné oblasti. Svou přítomností chtějí hlídky také odradit pytláky. Do lesů a na hřebeny vyrazí letos asi sto lidí, kteří budou hledat stopy rysů, vlků i medvědů, řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha při úvodním školení dobrovolníků v Huslenkách na Vsetínsku.
Letos se přihlásilo padesát nových dobrovolníků. Pohyb šelem se dokumentuje celý rok, v zimě jsou však díky sněhové pokrývce podmínky nejlepší, stopy šelem jde nejlépe zaznamenat, poznamenal Kutal. Většinou hlídky vyrážejí o víkendu,kdy se rozdělí trasy a dobrovolníci vycházejí hledat čerstvé stopy a vzorky, například trus či srst zvířat, brzy ráno, v terénu jsou často až do večera. V Beskydech se podle Kutala nyní pohybuje asi deset až patnáct rysů. "Bohužel nemáme věrohodný údaj o trvalém výskytu vlčí smečky. Letos byla přejeta vlčice u Valašského Meziříčí, podle analýzy DNA se jednalo o čistokrevného vlka původem z Karpat," řekl Kutal. Hlídky mají také hodně důkazů o pohybu medvědů, zaznamenaly je i automatické kamery, takzvané fotopasti. "Odhadem se tady pohybují dva až tři medvědi," uvedl Kutal. Soužití lidí a velkých ohrožených šelem podle jeho slov konflikty nepřináší. Šelmy jsou plachá noční zvířata, například konfliktů vlků s ovcemi bylo loni jen minimum, v jednom případě zničil medvěd včelstva u stavení. "Ti lidé to ani nevnímali negativně, byla to pro ně spíše zajímavost a byli i rádi, že to způsobil medvěd, ne třeba vandalové," dodal Kutal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.