Přihlásit

Nová aplikace předpovídá aktivitu klíšťat i riziko nákazy lymeskou borreliózou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Předpovídat aktivitu klíšťat a riziko nákazy lymeskou borreliózou v českých lesích může lidem pomoct nová mobilní aplikace Klíšťapka. Novinářům ji dnes na tiskové konferenci představili vědci, kteří se podíleli na jejím vývoji. Kromě interaktivní mapy aplikace nabízí i návody na prevenci a správné odstranění přisátého klíštěte, stejně jako informace o druzích klíšťat a vysvětlení mýtů, které se s nimi pojí.

Aplikaci Klíšťapka vyvinuli vědci z Fakulty lesnické a dřevařské a Provozně ekonomické ČZU ve spolupráci s Lesy ČR, Státním zdravotním ústavem, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, Českou lesnickou společností a Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti. Mobilní aplikaci si mohou uživatelé stáhnout na Google play, má ale i webovou verzi.

Klíšťapka snímá polohu uživatele a ukazuje možnost výskytu klíšťat v lesích v jeho okolí, uživatelé si mohou lokalitu i vyhledat. Aplikace upravuje rovněž předpověď aktivity klíšťat vzhledem k teplotě a ukazuje procento zastoupení klíšťat infikovaných lymeskou borreliózou v dané lokalitě. Pro vlastní potřeby si uživatelé mohou zaznamenávat do aplikace také čas a místo, když je klíště kousne.

"Data ukládaná uživatelem na jeho telefonu a zůstávají na jeho telefonu a nikam dál se nepropisují," řekl Jan Bartoška z Provozně ekonomické fakulty ČZU. Vytvoření platformy, na které by uživatelé mohli sdílet svá data, bude předmětem dalšího projektu.

Aplikace aktuálně poskytuje data z porostů Lesů ČR, všechny lesy v Česku zatím nezobrazuje. V budoucnu by Klíšťapka měla poskytovat data i z dalších lokalit, například z městských parků, rozšířit by se měla i o další klíšťaty přenášené infekce.

Výzkum předcházející tvorbě aplikace ukázal, že v lesích je nákaza borreliózou od klíšťat méně nebezpečná než v městských parcích. "Ze zkoumaných nymf z lesů byla borreliózou infikovaná každá desátá, například v městských parcích v Praze je infekční každá čtvrtá nymfa," řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu Kateřina Kybicová. Data porovnávala s desetiletou zkušeností Národní referenční laboratoře.

Lymeská borrelióza je bakteriální onemocnění, které se léčí antibiotiky. Mezi typické projevy patří utvoření červené skvrny s bílým středem v místě, kde došlo k přisátí klíštěte. Tento projev má ale asi jen polovina pacientů. V druhé fázi může nemoc postihnout klouby, centrální nervový systém a někdy i srdce. Proti borrelióze na rozdíl od encefalitidy neexistuje očkování. Odborníci dlouhodobě upozorňují na to, že výskyt nemocí přenášených klíšťaty je v Česku ve srovnání se zeměmi EU vysoký. V roce 2020, kdy mělo Česko v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba osm případů klíšťové encefalitidy, šlo o nejvyšší počet v EU. Na celém území unie tvořili nakažení Češi přes pětinu všech nahlášených případů.

Zdroj: ČTK, Praha, 17. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.