Přihlásit

Kvůli divočákům nechoďte v noci do části Jamy, varují Halenkovice obyvatele (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obec vydala výstrahu kvůli divokým prasatům. Chodí na pozemky, o které se nikdo nestará

Zlínsko
Majitelé se nestarají o své pozemky a v Halenkovicích teď kvůli tomu řeší problémy s divočáky. Obec vydala výstrahu, aby se obyvatelé v nočních hodinách vyhýbali části zvané Jamy. Myslivci tam budou prasata lovit.

Prasat víc než v lese
"Nacházejí se tam pozemky, o které se většinou nikdo nestará. Vlivem toho jsou tam metráky a metráky jablek, pozemky jsou zarostlé, a divočáci se tam zdržují mnohem více než v lesích. Mají tam potravu, nic jim nechybí. Navíc se jedná o lokalitu, která se nachází mezi domy," upozorňuje starosta honebního společenstva František Gajdošík.
Na obyvatele se proto obrací s tím, aby se lokalitě ve večerních hodinách vyhýbali. "Zhruba měsíc se tam budeme snažit zvěř odlovit, hlavně selata. Poté už bachyně ta další odvede. Prosíme obyvatele, aby se nám tam večer nemotali a pohlídali také děti," říká Gajdošík.
Podle něj je v lokalitě obhospodařovaných jen pár pozemků, které teď navíc prasata rozrývají.

Škody za statisíce
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Zlín Františka Libosvára divočáci na území Zlínska ročně způsobí škody za statisíce. "Jejich přemnožení je problém celého okresu i celé republiky. Na Zlínsku se nejvíce vyskytují v okolí Fryštáku a Štípy. Škody jsou obrovské. Přemnožení je způsobené změnou rostlinného pokryvu. Všude jsou obří lány plodin, které zvěři nabízejí mnohem lepší podmínky než v lese," vysvětluje Libosvár.
Střet člověka s divočákem nebezpečný není. "Agresivní však může být bachyně, která má mladé, stejně jako třeba králičí samice. Když jim někdo šlápne do hnízda nebo ohrozí mladá selata, jsou samice schopny skočit a kousnout," dodává Libosvár.
Výstraha v Halenkovicích platí do odvolání, myslivci černou zvěř chtějí odlovit za pomoci střelby do země.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.