Přihlásit

K českým hranicím se vracejí vlci. Mohli by regulovat počty divokých prasat (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V říjnu zachytila vlka fotopast na německé straně hranice u národního parku České Švýcarsko. Později se německému zemědělci podařilo vyfotit i mládě a minulou sobotu našli blízko hranic mladou vlčici sraženou autem. Vlků u českých hranic je tedy nejspíš malá smečka.

Do oblasti Hohwald, sousedící se Šluknovským výběžkem, se vzácná šelma dostala patrně z rozšiřující se populace v německé Lužici. "Vlci jsou pro naši krajinu důležití. Pomáhají regulovat vysoké stavy spárkaté zvěře. Zejména v případě divokých prasat by byla jejich pomoc více než vítána," řekl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Zoologové se na návrat vlků do Česka těší

Letos na podzim bylo v okolí německého Hohwaldu zaznamenáno i několik útoků na hospodářská zvířata, proto tam pracovníci německé organizace zabývající se výskytem vlků v Lužici umístili několik fotopastí.

Jedna z nich 14. října zachytila vlka na dvou fotografiích a o několik týdnů později vyfotil vlčí mládě německý zemědělec. Minulou sobotu srazilo auto blízko hranice s Českem letos narozenou vlčici. Letos zoologové zaznamenali vlky i v Krkonoších, ale přímé důkazy zatím nemají.

"Návrat vlků na sever Čech je vzhledem k postupnému rozšiřování německé populace vlka v posledních deseti letech očekávanou a radostnou událostí. Vzhledem k pohyblivosti těchto šelem nepředpokládáme, že by se zastavily na státní hranici," uvedl Karel Kutal z Hnutí Duha. Pro člověka nejsou vlci nebezpeční

Úmrtí člověka způsobené vlkem nebylo v Evropě zaznamenáno více než 100 let. Když vlci napadnou hospodářská zvířata, stát poškozeným vyplácí kompenzace, pokud chovatel splní zákonem stanovené podmínky.

"U nás to znamená nahlásit škodu do 48 hodin a povinnost mít zvířata alespoň v ohradě nebo pod dohledem pasteveckého psa," uvedlo Hnutí Duha a Správoa národního parku České Švýcarsko. Chovatelům hospodářských zvířat také nabízejí konzultace o tom, jak stádo před útoky vlka zabezpečit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.