Přihlásit

Českobudějovický spolek Stop sečení srnčat loni zachránil s drony 400 srnčat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českobudějovický spolek Stop sečení srnčat loni zachránil pomocí dronů s termokamerou 400 srnčat. Dalších osm desítek mláďat zachránili dobrovolníci při kontrolách luk. Zvěř se při senážích schovává do poslední chvíle ve vysoké trávě a často se stane, že ji používaná zemědělská technika usmrtí. Ovládání dronu s termokamerou se věnují i některé studijní obory na českobudějovické Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE). ČTK to řekl její mediální zástupce Zdeněk Zuntych.

"Oslovujeme a hledáme piloty, abychom měli více sil do terénu, protože práce s termokamerou je v něm stěžejní. I proto je pro nás spolupráce s VŠTE a jejími studenty důležitá,“ řekla koordinátorka spolku Stop sečení srnčat Pavla Benettová.

S bezpilotními leteckými prostředky a jejich využitím seznamuje VŠTE studenty při výuce na katedře dopravy a logistiky a katedře stavebnictví. Škola navíc získala moderní dron DJI Mavic 3T s termokamerou. "Jedná se o zařízení, které umožňuje zvýšit přesnost určení polohy na úroveň desítek centimetrů. Jde v podstatě o velice přesnou GPS stanici,“ uvedl vědecký asistent katedry dopravy a logistiky VŠTE Patrik Gross.

Mláďata srny rodí v květnu a v červnu, kdy zemědělci zahajují senáže. Podle odhadů spolku Stop sečení srnčat zahyne ročně v Česku při senážích na 60.000 mláďat. Geny zvěři velí se před blížícím se nebezpečím přikrčit, a řidič zemědělského stroje ji pak nemá šanci ve vzrostlé trávě či jeteli vidět.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 3. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.