Přihlásit

V Česku roste problém neudržovaných pozemků určených k honitbě (ČRo Brno)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zdeněk TRUHLÁŘ, moderátor
--------------------
V Česku roste problém neudržovaných pozemků určených k honitbě. Poměry kritizuje ombudsman s tím, že se pak v různých lokalitách přemnožuje zvěř, kterou nikdo neopatruje ani nereguluje a zároveň dochází k devastaci krajiny i zemědělských plodin. Příkladem je území v místní části Břeclavi-Poštorné. Tam se už tři roky kvůli soudním sporům původního uživatele přemnožují divočáci. Zemědělcům už způsobili škodu za stovky tisíc korun, doplňuje zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Jitka SEITLOVÁ, zástupkyně ombudsmana
--------------------
Na této lokalitě již tři roky není vlastně honitba uznána a tím pádem není vykonáváno právo myslivosti. To znamená, že nejsou fakticky zajišťovány jak normované stavy zvěře. Ta zvěř se tam může přemnožovat, tak není zajišťována sanitární péče, není zajišťována otázka přikrmování té zvěře, otázka fakticky hlídání toho, aby tam nedocházelo například k pytláctví. To všechno je povinností toho uživatele honitby a dneska to nikdo v této oblasti nevykonává.

Zdeněk TRUHLÁŘ, moderátor
--------------------
Ministerstvo zemědělství uznává, že problém přemnožených zvířat je vážný a na řešení údajně intenzivně pracuje. Zároveň připravuje novelu zákona o myslivosti, která se bude potížemi zabývat celistvě. Zatím ale nedokážou zástupci ministerstva určit, kdy bude hotová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.