Přihlásit

V Krkonoších budou i letos pečovat o stovky hektarů luk, jinak by zarostly (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Krkonošském národním parku (KRNAP) se po zimě rozbíhají práce na zlepšení kondice horských květnatých luk. Pracovníci vyřezávají náletové dřeviny z luk a postupně se přidá pastva. V posledním roce programu Obnovný management krkonošských luk, který začal před šesti lety, bude Správa KRNAP ve spolupráci s místními hospodáři pečovat o více než 40 lokalit o celkové rozloze okolo 330 hektarů. ČTK to dnes řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Správa KRNAP začala pečovat o louky v 90. letech minulého století, zpočátku jen na některých cenných územích.

"Krkonošské květnaté louky patří mezi přírodní poklady, kvůli kterým byl v Krkonoších před 60 lety založen KRNAP. Jsou jedinečným fenoménem vzácné druhové bohatosti závislé na generacích krkonošských hospodářů, bez nichž loukám hrozí rychlý zánik. Proto vedle samotných činností podporujeme i hospodáře, kteří mají snahu a zájem o krkonošské louky správně pečovat," uvedl Drahný.

Na podpoře péče o louky se kromě končícího projektu Obnovný management krkonošských luk financovaného z operačního programu Životní prostředí podílí také dva programy ministerstva životního prostředí a Program rozvoje venkova ministerstva zemědělství. "Pracujeme na tom, aby budoucí projekt navázal na započatou péči na loukách," řekl ČTK Drahný.

V roce 2022 KRNAP ve spolupráci s 38 hospodáři zajistil díky projektu péči o 331 hektarů v 45 lokalitách. Patřily mezi ně také Zadní Rennerovky, Friesovy Boudy, Dvoračky, Braunovy Louky či Sklenářovice. "Letos by rozsah péče měl být podobný," řekl Drahný.

Z počátku sezony, v době vegetačního klidu, pracovníci Správy KRNAP i externisté vyřezávají náletové dřeviny. S postupem jara hospodáři začnou s přípravou luk a pastvin na sezonu. Nejprve z nich uklidí popadané větve, následovat bude strojní vláčení či ruční uhrabání. "Vláčením nebo ručním vyhrabáváním jsou louky zbavovány polehlé stařiny, zarovnány nerovnosti po rytí černé zvěře či krtince. Vláčení navíc podporuje vsakování jarní vláhy, urychluje rozklad stařiny a vytváří prostor pro konkurenčně slabší, nezřídka chráněné druhy," řekl Drahný.

Po vláčení následuje doba přípravy na hlavní práce sezony seče a pastvy. "Jen v minulém roce se podařilo povláčet 123 hektarů, spást 127 hektarů a posekat 83 hektarů luk, v náročném a mnohdy špatně dostupném terénu," uvedl Drahný.

Díky péči o louky se v KRNAP daří každým rokem rozšiřovat rozlohu luk, které po druhé světové válce po odsunu Němců pozbyly tradiční hospodáře.

V Krkonoších jsou tři základní fenomény, arkto-alpínská tundra na hřebenech hor, lesy a louky. Bez péče by louky zarostly. Pravidelná péče o krkonošské louky naplno začala v roce 2012 projektem Life Corcontica, nyní pokračuje dalšími projekty.

Zdroj: ČTK, Vrchlabí (Trutnovsko), 27. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.