Přihlásit

Ministerstvo v Ústí nad Labem představí možnou podobu CHKO Krušné hory (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zástupce ministerstva životního prostředí představí na dnešním jednání zastupitelstva Ústeckého kraje možnou podobu chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Hejtman Jan Schiller (ANO) má za to, že bude jasno v tom, jak velkou plochu bude CHKO zabírat.

"Stručně nám také člověk z ministerstva představí klady a zápory CHKO, ve kterém by pro naše území měla být třeba umožněna těžba lithia na Cínovci, instalace větrných elektráren na vrcholu hor a další," uvedl hejtman. S dopady a přínosy CHKO pro konkrétní území budou později seznámeny také dotčené obce.

Vyhlášením CHKO se zabývají ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). CHKO pak ve finále vyhlašuje vláda svým nařízením. K záměru vytvoření CHKO Krušného hory se Karlovarský kraj přihlásil před dvěma lety, Ústecký o něco později. Na podporu vyšší ochrany Krušných hor vznikla i petice. Na stránkách ji podepsalo okolo 5500 lidí. Podle organizátorů petice by si ministerstvo životního prostředí a vláda měly s přípravou a vyhlášením CHKO Krušné hory pospíšit, Krušné hory jsou podle nich jedním z mála českých pohoří bez plošné ochrany. Právě ta má území zajistit, že rozvoj obcí a turistické infrastruktury nenaruší cennou přírodu. Ministerstvo životního prostředí loni v červnu petici převzalo.

Krušné hory jsou územím o rozloze 6000 kilometrů čtverečních podél hranice s Německem, na české straně hranice je zhruba čtvrtina.

Česko má v současné době 26 chráněných krajinných oblastí, které pokrývají 15 procent rozlohy země. Na území Ústeckého kraje je 71 přírodních památek, 27 přírodních rezervací a dvě smluvně chráněná území a také jeden národní park.

Zdroj: ČTK, Ústí nad Labem, 24. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.