Přihlásit

Správci milovické rezervace lidem doporučují ji kvůli azbestu nenavštěvovat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správci přírodní rezervace v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku návštěvníkům doporučují, aby ji dočasně nenavštěvovali. Důvodem jsou informace o kontaminaci oblasti nebezpečným azbestem. ČTK o tom dnes informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Rezervace tak reaguje na prohlášení České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která na území dělá šetření. V uplynulých dnech podobné doporučení vydalo i město Milovice a Středočeský kraj.

"Dosud se v souvislosti s azbestovou zátěží mluvilo především o okolí bývalého letiště a skládky stavební drti v okolí lokality Boží dar. Stanovisko České inspekce životního prostředí v minulých dnech však rozšířilo rizikovou oblast na celý bývalý vojenský výcvikový prostor," uvedl Dostál. Rezervace o rozloze zhruba 350 hektarů zabírá nejrozsáhlejší část bývalého vojenského prostoru. "Přesto nemáme od žádné z institucí oficiální stanovisko či informace, jaké je riziko, jak ho minimalizovat a podobně," doplnil Dostál.

Podle ČIŽP policie k vyšetřování případu přizvala odborného znalce na čistotu ovzduší a chemie se specializací na azbest. Pro trestní řízení má připravit znalecký posudek o rozsahu zasažení území. "Na základě dílčích zjištění znalce lze konstatovat, že rozsah kontaminace azbestem v lokalitě BVVP je značný. ČIŽP nebyly sděleny bližší informace o konkrétních lokalitách či pozemcích, kde se kontaminace azbestem nachází. Zároveň podle vyjádření znalce v celé lokalitě BVVP nelze vyloučit uvolňování respirabilních (dýchatelných) azbestových vláken. Z tohoto důvodu je vstup do dané lokality výhradně na vlastní nebezpečí," uvádí ČIŽP v prohlášení.

Rezervaci podle Dostála každoročně navštěvují desítky tisíc lidí, na území se pohybují i pracovníci například kvůli kontrole zvířat nebo odstraňování černých skládek. "Telefonicky jsem mluvil s panem starostou Milovic Milanem Pourem a dohodli jsme se, že další postup budeme řešit poté, co budou upřesněny informace o rozsahu této ekologické zátěže," doplnil Dostál. V pondělí omezilo kvůli prohlášení ČIŽP na pozemky ve svém vlastnictví rovněž město. V nejbližších dnech má být k dalšímu postupu schůzka se zástupci města, kraje, ČIŽP, krajské hygienické stanice a dalších institucí.

Středočeský kraj, který je majitelem většiny pozemků, dnes uvedl, že informační značení o vstupu na vlastní nebezpečí umisťuje z důvodu předběžné opatrnosti. "A to do doby, než bude disponovat jakýmikoli výsledky šetření či doporučením příslušných institucí," uvedl kraj v tiskové zprávě. Podle informací na webu Krajské hygienické stanice může být pro člověka nebezpečné vdechování azbestového prachu při manipulaci s materiálem obsahujícím azbest. "Z informací uvedených na webu KHS tak předpokládáme, že pokud by byl případný azbest skutečně ve velké míře nesprávně zlikvidován a nacházel se pod zemí, riziko při běžném pohybu osob nehrozí," uvedl krajský radní pro investice Libor Lesák (ODS).

Při bourání zchátralých objektů po sovětské armádě v Milovicích byly stovky tun materiálu s azbestem nadrceny a rozvezeny po celém areálu. Území bývalého vojenského prostoru tak bylo kontaminováno. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.

Zdroj: ČTK, Milovice (Nymbursko), 19. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.