Přihlásit

Za kostru Tyrannosaura zaplatil v roce 2020 sběratel rekordních 32 milionů USD (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výběr informací o aukcích dinosauřích fosilií (švýcarská aukční síň Koller dnes uskuteční vůbec první dražbu kostry Tyrannosaura rexe v Evropě):

- Tyrannosaurus rex žil před 68 až 66 miliony let. Podle odhadů odborníků byl tento druh s drtivým stiskem čelistí jedním z největších suchozemských predátorů všech dob. Podle posledních výzkumů mohl tento obávaný prehistorický predátor dosáhnout hmotnosti až 15 tun. První zdokumentovanou kostru Tyrranosaura rexe objevil podle většiny zdrojů v roce 1902 americký paleontolog Barnum Brown ve východní Montaně. Podle Thomase Carra z univerzity Carthage College ve Wisconsinu je nyní v soukromých rukou 74 částí vzorků pozůstatků tyrannosaura, zatímco muzea jich uchovávají 59. Počet zkompletovaných koster, i s uměle vytvořenými částmi, se odhaduje na 30.

- Dosud nevyšší částka za dinosauří fosilii vůbec byla zaplacena v říjnu 2020, a to za jednu z největších a nejúplnějších koster Tyrannosaura rexe na světě. V aukci zorganizované londýnskou aukční síní Christie's v New Yorku za ni sběratel vyplatil 31,8 milionu dolarů (asi 733 milionů korun).

- Stan, jak byl vydražený exemplář pojmenován, býval vysoký čtyři metry a dlouhý 12 metrů. Zaživa podle expertů vážil sedm až osm tun, dožil se 20 let, než před přibližně 67 miliony lety zemřel. Vydraženému exempláři se říká Stan na počest amatérského paleontologa Stana Sacrisona, který ho v roce 1987 objevil v americkém státě Jižní Dakota. Původně se uvádělo, že ji zakoupil nejmenovaný zájemce, později vyšlo najevo, že jím bylo muzeum přírodní historie v Abú Zabí, které hodlá fosilii vystavit v roce 2025.

- Utržená suma za Stana čtyřnásobně překonala dosavadní "tyrannosauří" rekord z října 1997. Tehdy tyrannosaura zvaného Sue vydražila aukční síň Sotheby's v Chicagu za 8,4 milionu dolarů (asi 194 milionů Kč). Tato kostra je největším a nejkompletnějším skeletem Tyrannosaura a je ve vlastnictví muzea přírodních věd v Chicagu. Pozůstatky Stana i Sue byly nalezeny v okrese v okrese Harding v Jižní Dakotě. Celému místu se říká světová metropole Tyrannosaura rexe.

- Loni v prosinci byla vydražena aukční síní Sotheby's lebka tyrranosaura za 6,1 milionu dolarů (zhruba 141 milionů korun). Lebku, kterou aukční dům označil za jednu z nejcelistvějších dosud nalezených sad lebečních kostí, získal anonymní dražitel. Přibližně 76 milionů let stará lebka přezdívaná "Maximus" byla nalezena na soukromém pozemku v americkém státě Jižní Dakota. Měří zhruba dva metry a váží kolem 90 kilogramů.

- S úspěchem se draží i pozůstatky dalších praještěrů. Loni v květnu se za 12 milionů dolarů prodala také kostra dinosaura druhu Deinonychus antirrhopus, což z ní učinilo druhou nejdráže prodanou fosílií po Stanovi. Loni se v New Yorku prodala kompletní fosilie obřího masožravého gorgosaura za více než šest milionů dolarů (145 milionů korun). V říjnu 2021 se v pařížské aukční síni Druot vydražila fosilie dosud největšího nalezeného triceratopse nazvaného Big John za 5,5 milionu eur (asi 135 milionů korun).

- Na rozmachu trhu s dinosauřími fosiliemi se podle časopisu ARTnews podepsal filmový trhák režiséra Stevena Spielberga Jurský park z roku 1993. První fáze zvýšeného zájmu o fosilie vyvrcholila v roce 1997 jen několik měsíců po premiéře pokračování snímku s názvem Ztracený svět, když se prodala kostra Sue. V následujících desetiletích se zájem o fosilie dále zvyšoval. Mezi sběratele fosilií se zařadili například herci Leonardo DiCaprio, Nicolas Cage a Russell Crowe.

- Přední američtí paleontologové vyzývají k celosvětovému zastavení prodeje dinosauřích fosilií. Kvetoucí trh s kosterními pozůstatky dávno vyhynulých obratlovců, který povzbuzuje jejich obliba u bohatých soukromých sběratelů včetně hollywoodských hvězd, podle paleontologů žene jejich ceny vzhůru. Fosilie se tak dostávají mimo finanční možnosti muzeí a vědců.

Zdroj: ČTK, Crych/Praha, 18. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.