Přihlásit

Ruští "atomčíci" budou v Africe honit pytláky slonů (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neobvyklou roli převzala ruská státní společnost Rosatom, která spravuje ruské jaderné kapacity, podniká v oblasti jaderné energetiky a udržuje v bojeschopném stavu i ruský jaderný arzenál. Jak dnes v Moskvě oznámil její šéf Sergej Kirijenko, zaměstnanci Rosatomu se chystají honit pytláky v Africe.

Roční zisk Rosatomu se blíží 50 miliardám rublů a část těchto peněz společnost investuje do využívání nových nalezišť uranové rudy, která je klíčovou surovinou jaderného průmyslu. Jedno z takových nalezišť Rosatom získal v Tanzanii, ale právo na jeho využití má podmínku - firma musí zabránit tomu, aby místní pytláci využívali nově vybudované komunikace k nezákonnému lovu slonů.

"Je to vážně problém. Jakmile jsme postavili první cesty, začali je využívat místní lovci slonů. Když je nezastavíme, úřady nám těžební licenci vezmou," řekl Kirijenko.

Rosatom podle něj vytvořil speciální pracovní skupinu, která nakupuje vrtulníky a bezpilotní letouny nezbytné ke sledování prostoru kolem nalezišť. Součástí výbavy jsou i přístroje dálkově registrující táborové ohně, které pytláci zakládají.

Program prevence pytláctví musí Rosatom podle Kirijenka předložit nejen tanzanské vládě, ale i orgánům OSN, které se starají o ochranu africké přírody. "Až pak nám dají právo naleziště využívat," řekl šéf Rosatomu.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.