Přihlásit

Myslivec v Maďarsku ilegálně zastřelil vlka, který přišel až ze Švýcarska (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivec na severovýchodě Maďarska, nedaleko hranice se Slovenskem, ilegálně zastřelil vlka, který se do země zatoulal až ze Švýcarska. Informovala o tom maďarská média s odvoláním na policii. Dvouletý samec ze švýcarského kantonu Graubünden urazil na své cestě přes severní Itálii a Rakousko 1900 kilometrů, což je nejdelší trasa, jaká kdy byla doložena u vlka v Evropě.

Trasa, kterou mladý vlk ušel, je známá díky tomu, že mu hajní mysliveckého úřadu v Graubündenu loni v březnu nasadili obojek s GPS vysílačem. Podle údajů sdružení na ochranu vlků ve Švýcarsku GWS zdolal jedinec s označením M237 největší vzdálenost zaznamenanou mezi těmito psovitými šelmami v Evropě.

Mladí vlci obvykle opouštějí rodičovské teritorium ve věku od jednoho do tří let, aby si našli vlastní revír, uvedlo GWS na své facebookové stránce. Mohou přitom ujít velké vzdálenosti.

M237 putoval kolem velkých měst Innsbruck, Vídeň i Budapešť, až dorazil do údolí řeky Hornád na severovýchodě Maďarska.

Vlci jsou i v Maďarsku chráněni a nesmí být loveni. Přesto sledovaného jedince zastřelil myslivec u obce Hidasnémeti poblíž slovenské hranice. Policie v Budapešti maďarským médiím potvrdila, že pravděpodobného střelce vyšetřuje kvůli porušení zákona o ochraně přírody.

Zdroj: ČTK, Budapešť, 14. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.