Přihlásit

Střelnice i obora ve Střelné, poslední "zdravá" část ZVI (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zaměstnanci zkušební střelnice a obory pro komerční lov ve Střelné si nejsou jistí dalším fungováním. Obě služby provozuje zbrojařská firma ZVI, která musela zavřít výrobní závod ve Vsetíně. Zda střelnice skončí, se zatím nikdo neodvažuje odhadnout. "Ještě je brzy. Co bude, snad ví jedině majitel. Výpovědi nikdo z nás nedostával, takže nejspíš fungujeme dál," myslí si správce obory Petr Jaroš.
Majitel firmy ZVI a jediný člen jejího představenstva Michal Smrž jeho domněnky potvrdil. "Provoz našeho střediska ve Střelné je jako jediný výdělečný. Žádné změny tu proto neplánujeme," poodhalil budoucnost areálu ve Střelné Smrž.

ZVI prý nekončí, pouze snižuje stavy
Prozradil také, že společnost ZVI úplně nekončí.
"Pouze jsme museli přistoupit k výraznému snižování stavů. Už druhým rokem totiž čelíme krizi ohledně zakázek," vysvětlil.
Žádné dluhy či soudní spory společnost nemá.
"Nehrozí nám ani insolvence či jiná rizika. Pouze se musíme přizpůsobit,abychom přečkali špatné období," dodal Michal Smrž.
Střelnice s oborou se nachází východně od vesnice Střelná.

Střelby na terče i hony na divočáky
V lesích na pomezí Slovenska a České republiky vznikla nejprve zkušební střelnice pro zbrojařskou společnost Zbrojovka. "Díky vhodným podmínkám je zde možná střelba na dlouhé vzdálenosti. Nabízíme také možnost pořádání střeleckých soutěží," prozradil Václav Miškovský z obchodního oddělení firmy.
Střelnice funguje celoročně. Po domluvě s pracovníky si zájemci prohlédnou a vyzkouší fungování armádních zbraní.
"V minulosti někoho z vedení napadlo v oploceném areálu vytvořit také oboru pro chov lesní zvěře," řekl správce obory Petr Jaroš.
Pořádají se v ní komerční lovy muflonů a daňků. "Lovci ale mohou natrefit i na jelena, srnce či divoká prasata," řekl Jaroš.
I když obora funguje celoročně, má několik omezení ohledně doby lovu jednotlivých zvířat. "Letos jsme ale už několik placených lovů pořádali. Termíny však musíme vždy koordinovat s případnými střelbami," uvedl Jaroš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.