Přihlásit

V japonském automatu začali nabízet medvědí maso (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odlehlé japonské město Semboku začalo v prodejním automatu nabízet medvědí maso, které pochází z tamního medvěda černého. Medvědi se chytají do pastí nebo je místní loví v lesích a na horách. Medvěd černý je přitom zařazen mezi zranitelné druhy, napsala agentura Reuters. Čtvrtkilogramový balíček stojí v přepočtu asi 360 Kč.

Útoky spáchané medvědy jsou v některých částech japonského venkova velmi časté. Medvědi nemají v lesích dostatek potravy, vyrážejí proto hledat jídlo do obydlených oblastí.

"Medvědi by mohli být nebezpeční, kdyby dorazili do města, takže na ně lovci chystají pasti a střílí je," uvedl Daiši Sato, který umístil automat na medvědí maso vedle svého obchodu s nudlemi. Asijští černí medvědi jsou označeni za zranitelné, nicméně nejsou kriticky ohrožení, a v Japonsku je legální jíst medvědí maso. Maso z chycených medvědů je podle Sata velmi chutné, protože krev z něj okamžitě vyteče.

Prodejní automaty po celém Japonsku nabízejí vše od nápojů, pochutin až po roušky či exotičtější pokrmy, jakou je hmyz či velrybí maso. "Medvědí maso není příliš běžné, tak chceme nalákat turisty, aby do našeho města dorazili a koupili si ho," dodal prodavač. Město Semboku leží asi 400 kilometrů severně od Tokia v prefektuře Akita. Jak Sata doplnil, průměrně prodá za týden sedm až deset balíčků masa po 250 gramech, každý z nich stojí 2200 jenů (asi 360 Kč).

V loňském roce v Japonsku utrpělo zranění při střetu s medvědem 75 lidí, dva lidé zemřeli. Jedna z obětí pocházela právě z prefektury Akita.

Zdroj: ČTK, Tokio, 11. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.