Přihlásit

Vědci v Austrálii objevili nový druh pavouka, který si buduje podzemní nory (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vědcům v Austrálii se podařilo odhalit existenci supervelkého druhu pavouka, který se vyskytuje jen v centrální části státu Queensland. Barevný pavouk dostal název Euoplos dignitas, což je odvozeno od latinského slova dignitas, které znamená "důstojnost", ale i "velikost". Právě tato slova mají odrážet obří velikost nového pavoučího druhu, citoval server NBC News z prohlášení muzea v Queenslandu.

Pavouk žije v lesních porostech a buduje si podzemní nory v černozemi v centrální části Queenslandu, který leží na severovýchodním pobřeží Austrálie. Kvůli intenzivní zemědělské činnosti tito pavouci nejspíš přicházejí o významnou část svého habitatu, a tak se z nich pravděpodobně stává ohrožený druh, uvedli australští vědci.

I když Australané nezveřejnil přesnou velikost svého objevu, pavouci z čeledi Ctenizidae (Sklípákovití) jsou podle časopisu National Geographic většinou velcí asi 38 centimetrů a hnízdí pod zemí. Jsou to chlupatí tropičtí pavouci, jejichž kousnutí může člověku způsobit bolest a otok.

Podle Michaela Rixe, hlavního experta na pavouky z muzea v Queenslandu, jsou odborníci nadšení, že "mohou vědecky zdokumentovat tento nový druh". Jak dodal jeho kolega Jeremy Wilson, pojmenování nového druhu má velký význam, protože být známým druhem znamená "být chráněn".

Zdroj: ČTK, Canberra, 23. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.