Přihlásit

Most povolí odstřel přemnožených divokých prasat na hřbitově (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Most bojuje s přemnoženými prasaty. Za poslední rok myslivci odchytili na území města více než 200 kusů černé zvěře. Odbor životního prostředí nyní připravuje mimořádné opatření, které umožní odstřel divočáků na městském hřbitově a u areálu sběrného dvora, kde se skupiny prasat pohybují. ČTK to řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).

Divočáci ztrácejí plachost a objevují se stále častěji i v centru měst. Myslivecký spolek Most-Ressl zejména v jarních měsících soustředí veškeré úsilí k odlovu přemnožených divokých prasat, aby ochránil obyvatele a zamezil vznikajícím škodám. Divokými prasaty nejoblíbenější lokality, které přiléhají k honitbě Resll, jsou podle spolku tenisové kurty, lesopark Hrabák, autodrom, okolí městského starého hřbitova, Souš, Široký vrch a jezero Matylda.

Odlovy divokých prasat jsou za poslední roky v honitbě Ressl ve stovkách kusů ročně. V období mysliveckého roku, tedy od dubna 2022 do března 2023, myslivci dosud ulovili 125 kusů černé zvěře. Další honitba je ve čtvrti Vtelno, kde za rok myslivci ulovili přes 90 divočáků.

Odchytová klec byla v minulosti u zahrádek na okraji parku Hrabák. Teď bude sloužit jako nástraha v okolí zahrádek Vtelno, kde se ve větší míře rovněž přemnožila černá zvěř a působí škody na majetku nejen v zahrádkářské kolonii. Aktuálně mětský úřad řeší problém s výskytem divokých prasat, zejména bachyní se selaty, v areálu starého hřbitova a sběrného dvora v ulici Zahradní. "Upozorňujeme veřejnost na výskyt divočáků, snažíme se s nimi bojovat, ale je to boj s přírodou," uvedl primátor.

Odchytové klece na divočáky jsou také v Ústí nad Labem. Také tady se bachyně se selaty nyní objevují v samém centru města.

Zdroj: ČTK, Most, 20. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.