Přihlásit

V NP Podyjí zkusili vytvořit podmínky pro život mizejícím druhům hmyzu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci přírody zkusili na některých místech a stromech v Národním parku Podyjí vytvořit vhodné podmínky pro život mizejícím druhům hmyzu a hub. Šlo o takzvanou veteranizaci dřevin, při níž se odstraní část kůry a dřeva na živých stromech tak, aby se simuloval vznik přirozených poranění stromu. Hmyz a houby je následně začnou osidlovat. Správa parku o tom informovala na svém webu.

Podle ochránců díky specifikům historického hospodaření v krajině vznikly biotopy po staletí vhodné pro život mnoha druhů živočichů a rostlin. Ty ale v současné době podle nich z intenzivně obhospodařované krajiny rychle mizí, jak druhy přicházejí o prostředí vhodné k životu. Cílem zásahů je tak připravit podmínky pro urychlený vznik stromových mikrobiotopů, které v hospodářských porostech v současné době podle ochránců citelně chybí. Jsou to například uzavřené přízemní dutiny, otevřené korunové dutiny a zlomy a také odkorněné části živých stromů.

"Těchto biotopů, které jsou časté v přirozených a přírodě blízkých lesích, je v NP Podyjí nedostatek především v těch lesních porostech, které sloužily ještě před 30 lety hospodářským účelům. Proto i na území národního parku mnoho kriticky i silně ohrožených druhů žije ve velmi nízkých, rozptýlených a ubývajících populacích," vysvětlil entomolog Správy NP Podyjí Martin Škorpík. Příkladem jsou například evropsky významné druhy brouků jako kovařík fialový nebo páchník hnědý, ale i známější druhy, jako je například tesařík obrovský.

Specializované zásahy spočívaly v odstranění části kůry a dřeva na živých stromech tak, aby simulovaly vznik přirozených poranění způsobených například pádem sousedních stromů, úderem blesku, vylomením větví, pády kamenů, činností datlovitých ptáků a podobně. Takto ochránci upravili zhruba 20 stromů, budou je dlouhodobě sledovat.

"Připravené prostředí začnou osidlovat dřevní houby a hmyz, což urychlí vznik dutin - nezbytné podmínky života specializovaných ohrožených druhů bezobratlých živočichů. Ty z naší krajiny velmi rychle ubývají a dnes je najdeme na nemnoha posledních místech v Česku, jako jsou například zámecké parky nebo staré aleje. Příkladem může být kriticky ohrožený brouk tesařík Necydalis ulmi, který je znám jen z několika málo lokalit v Česku a byl také nedávno zjištěn právě v NP Podyjí," vysvětlil entomolog.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenším ze čtyř českých národních parků a jediným na Moravě. Spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším místům Jihomoravského kraje, je oblíbený pro široké možnosti pěší a cyklistické turistiky.

Zdroj: ČTK, Znojmo, 17. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.