Přihlásit

V Evropě se bude poprvé dražit kostra Tyrannosaura rexe, vědci s tím nesouhlasí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Evropě se chystá první dražba kostry Tyrannosaura rexe, která zřejmě přiláká velké množství zájemců. Odborníci ji ale kritizují, protože podle nich nepatří takto cenné nálezy do soukromých rukou. Napsal to deník The Times. Pozůstatky masožravého dinosaura staré kolem 67 milionů let bude v dubnu prodávat švýcarská aukční síň Koller, cenu odhaduje na pět až osm milionů švýcarských franků (122 až 195 milionů Kč).

Kostra nazvaná Trinity je dlouhá 11 metrů a složená z kostí tří různých jedinců, které se našly mezi lety 2008 až 2013 v amerických státech Montana a Wyoming. Asi polovina kostí je autentická, zbytek kostry je dotvořen pomocí replik.

Paleontologové míní, že zřejmě nebude ve finančních možnostech žádné muzejní instituce, aby kostru zakoupila, a dinosaurus tak nejspíš skončí v některé ze soukromých sbírek. "Každá dinosauří kost obsahuje vědecky důležité informace," uvedl Thomas Carr z univerzity Carthage College ve Wisconsinu. Podle něho je nyní v soukromých rukou 74 koster druhu Tyrannosaurus rex, zatímco muzea jich uchovávají 59. Pouze instituce garantují, že ke kostem budou mít přístup odborníci i veřejnost.

"Tyto fosilie jsou vzácné a vědecky významné a podle mě patří do muzea, kde budou bezpečně uchovány, kde je mohou studovat odborníci a kde mohou inspirovat děti i veřejnost," uvedl Steve Brusatte z univerzity v Edinburghu.

Carr tvrdí, že z kosterních pozůstatků dinosaurů se v posledních letech stal žádaný artikl, na kterém aukční domy dobře vydělávají. Kupují je i celebrity. Loni se v aukci lebka Tyrannosaura rexe nalezená v Jižní Dakotě prodala za 6,1 milionu dolarů (135 milionů Kč), v roce 2020 se jedna z největších a nejúplnějších koster Tyrannosaura rexe na světě vydražila v New Yorku za 31,8 milionu dolarů (705 milionů Kč).

Zdroj: ČTK, Curych, 16. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.