Přihlásit

Hradec Králové chce dokončit 23hektarový lesopark u největšího sídliště ve městě (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radnice stotisícového Hradec Králové začala chystat obnovu a dokončení lesoparku o rozloze asi 22,5 hektaru u největšího panelákového sídliště Moravské Předměstí. Lesopark byl založen v 70. a 80. letech minulého století a hlavně kvůli pozdějším restitucím nikdy nebyl dokončen, řekl novinářům náměstek primátorky pro územní plán a životní prostředí Adam Záruba (Změna pro Hradec).

"Výsadby se v minulosti dělaly spíše svépomocí. Jsou lesnického charakteru, ale k probírkám nikdy nedošlo. Do porostů se tedy bude muset sáhnout a udělat pěstební opatření. Je to pestré území s loukami i náletovými dřevinami," uvedl Záruba. Předtím si však město dá zpracovat odbornou studii, jak by mělo dokončení lesoparku vypadat. Zpracování studie v úterý schválila rada města.

Zásadní pro úspěšné dokončení lesoparku bude podle Záruby dohoda s vlastníky pozemků, na nichž lesopark stojí. Jednání se podle něj již chystají. "V 90. letech došlo v území k restitucím, což byl i hlavní důvod, proč nebyl lesopark nikdy dokončen," řekl Záruba. Město podle něj v lokalitě vlastní jen část pozemků, která navíc není ucelená.

Město svou snahou o dokončení lesoparku podle Záruby dá veřejnosti jasně najevo, že lokalita dál zůstane lesoparkem a stavět se na ní nebude. Lesopark ze tří stran obklopuje zástavba sídliště Moravské Předměstí, na jižním okraji jej uzavírá kopec Rozárka s vyhlídkou na Hradec Králové.

První práce na přeměně alespoň části parku by podle Zárubova odhadu mohly začít ke konci současného volebního období, které trvá do podzimu 2026.

Zdroj: ČTK, Hradec Králové, 23. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.