Přihlásit

Žádné informace o Bublovi. Obojek přestal vysílat (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Telemetrické zařízení bylo poškozeno, vypuštěného vlka už nelze sledovat. Informace o pohybu zachráněného podkrušnohorského vlka Bubly už nebudou.

Alespoň tedy z telemetrického obojku, došlo zřejmě k jejímu mechanickému poškození. Sledovat pohyb vlčích smeček v regionu tak budou moci lidé jen náhodně. Zprávy mohou přinášet například myslivci či fotopasti umístěné v přírodě.
Informaci zveřejnila organizace Zvíře v nouzi, která později uzavřela diskuzi na sociálních sítích. Po zveřejnění informace o ztrátě obojku začali lidé spekulovat o důvodech, proč nejsou informace. Další tvrdí, že to je dobře, že má mít vlk klid.
„Nevěřím tomu. Je to divné. Nejdřív nedává univerzita informace, pak se ztratí obojek. Komedie pro lidi. Ať se mu daří,“ takové a další podobné komentáře spustily lavinu dalších a zpočátku na ně organizace reagovala.
„Když si čteme komentáře, dost nás reakce lidí mrzí...
Kam to pak ochrana přírody má dotáhnout, když už ani odborníkům lidé nevěří (respektive podráží jejich důvěru).
Je dobré se ptát, ale tohle nejsou ani otázky, to jsou do vzduchu vykřičené teze. Bublovi držíme všechny palce a respekt všem, co se o Bublu zajímali a zajímat budou. Cestičku spolupráce mezi organizacemi je třeba prošlapat, snad to bude po tomto začátek něčeho dobrého,“ odpovídali záchranáři. Pak to ale vzdali s tím, že se diskuze stává nepřehlednou a není možné na vše reagovat. „Těší nás velký zájem a sdílíme vaše starosti o vlka Bublu. Dotazy a komentáře dále směřujte mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., co se týče rozbité vysílačky, tak na Mendelovu univerzitu a co se týče využití vybraných peněz, tak na záchrannou stanici Drosera,“ vzkazuje organizace lidem.
Vysílačka umístěná na obojku se podle nich před pár dny odmlčela. Výrobce vysílačky analyzoval poslední předaná data a konstatoval, že došlo k mechanickému poškození vysílačky, přerušení nějakých spojů. „Jak k tomu došlo, se nedozvíme.
Další informace o tom, jak se náš vlk doma má, už budou získávány pouze náhodně – z fotopastí či ze svědectví lidí, kteří vlka s obojkem uvidí,“ konstatují zvířecí záchranáři.
Obojek je podle nich konstruován tak, že po čase sám odpadne. Pak už Bublu od ostatních vlků nikdo nerozezná.
„Je dobré, že data z vysílačky ukázala, že se vlk po vypuštění aktivně pohybuje. Naběhal po Krušných horách desítky kilometrů.
Přijímal potravu. Přežil fakt drsné počasí. Přejme si společně, aby toto byla poslední zpráva o vlku Bublovi a jeho touze po životě doma v přírodě,“ dodávají.
Vlk, kterého lidé našli loni sraženého v Krušných horách a starali se o něho veterináři, záchranné stanice handicapovaných živočichů Drosera v Bublavě a poté ve Vlašimi, se stal zvířecí celebritou. Na jeho péči se vybraly miliony korun.

Zdroj: Karlovarský deník, 18. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.