Přihlásit

Potíže s nutriemi vyřeší lov (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Problém s přemnoženými nutriemi na březích řeky Moravy v Uherském Hradišti chce město vyřešit lovem. Nezabralo totiž varování a výzva občanům, aby vodní zvířata nekrmili. Radnice upozorňuje, že nutrie jsou nepůvodním druhem, ničí hráze na řece a mohou přenášet nebezpečné choroby. Nejhorší situace je v okolí lávky U Komína, kam lidé nejčastěji chodívají nutrie krmit.

„Vedli jsme jednání s Povodím Moravy a zástupci státní správy, kteří vydali povolení k odchytu a malorážkovému odstřelu pro místní myslivecký spolek,“ popsal místostarosta Čestmír Bouda.
Povolení je potřeba pro nehonební pozemky, na těch honebních se nutrie mohou lovit i bez něj. V praxi to bude vypadat tak, že myslivci budou zvířata lovit do klecí. Pokud by nebyli úspěšní, mohou je i střílet. „Je otázka, jestli k tomu přistoupí, odstřel je věc, kde je potřeba maximální bezpečnost,“ upozornil místostarosta. Ten nedokázal odhadnout, v jakém horizontu by se situace s nutriemi měla zlepšit.
„Je však třeba upozornit občany, kteří tato zvířata krmí třeba i s malými dětmi, že je to vzhledem k riziku kousnutí velký hazard,“ doplnil Bouda.

Zdroj: 5plus2, 17. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.