Přihlásit

Atlantik ve Francii letos vyplavil na 300 mrtvých delfínů, mnohem víc než dřív (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Atlantský oceán od Vánoc do poloviny ledna na francouzské pobřeží vyplavil téměř 300 mrtvých delfínů, výrazně více než je v tomto období obvyklé. Některé dny se našlo i 20 mrtvých delfínů. Mnohá ze zvířat mají zranění od rybářských lodí a jejich vybavení, píše deník Le Monde.

"Na většině z nich jsou stopy po zachycení do rybářského vybavení," konstatovali vědci z observatoře Pelagis, kteří tyto živočichy zkoumali a u některých provedli pitvu. Současné období nadměrné úmrtnosti je podle nich nejen "intenzivní", ale také "obzvlášť časné". Mrtví delfíni končí na francouzských plážích každoročně, obvykle ale až v únoru. Počty delfínů na mělčině závisí také na počasí, zejména na směru větru.

Delfíni jsou ve Francii i v Evropě chránění a zákon trestá jejich lov, zohavení nebo odchyt. Toleruje sice "náhodné zachycení do rybářského náčiní", rybáři ho ale musí hlásit úřadům.

Francouzská pobočka neziskové organizace Sea Shepherd je přesvědčena, že nalezená zvířata s vyhřezlými vnitřnosti se stala obětí rybářů, kteří se neúspěšně pokusili je nechat zmizet v hlubinách oceánu. Organizace je připravena podniknout právní kroky, aby na úhyny delfínů upozornila.

"Zákon počítá s vysokými pokutami při neohlášení střetu se zvířetem. Pokud vím, tak za to ale žádný rybář nebyl stíhán. Panuje naprostá beztrestnost," uvedla ekologická aktivistka Lamya Essemlaliová ze Sea Shepherd.

Od začátku prosince 2020 do konce dubna 2021 nahlásili rybáři 84 případů nechtěných odchytů delfínů. Za stejné období organizace Pelagis a její spolupracovníci evidovali na 900 delfínů uvázlých na mělčině, na dně oceánu jich podle odhadů odborníků skončilo až pětkrát tolik.

Zdroj: ČTK, Paříž, 25. 1. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.