Přihlásit

Pardubice vybraly projektanta na obnovu přírodní lokality Červeňák (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přírodní areál Červeňák v Pardubicích, který byl armádním cvičištěm, začne město do několika let obnovovat. Aktuálně vybralo projektanta, který podle studie navrhne obnovu lokality. Místo bude nadále sloužit pro vycházky a další volnočasové aktivity. ČTK to řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

"V následujících letech tam bude probíhat běžná údržba ve spolupráci se spolkem Pestré Polabí. Zároveň byl vybrán dodavatel projektové dokumentace revitalizace území. Je to krajinářská architektka Jana Kohlová, která již vypracovala studii," uvedl. Projekční práce budou trvat rok až rok a půl.

Červeňák obývalo do roku 1994 ženijní vojsko. V roce 2020 získalo 19 hektarů město. Místem protéká řeka Chrudimka a oblast kolem je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Přes řeku vedou dva mosty, z nichž Zeleňák je opravený, kdežto takzvaný Červeňák, po kterém má lokalita jméno, je zavřený. Název získal podle původního červeného nátěru, který se ale do současnosti nedochoval.

Obnova lokality má zlepšit stav přírody a omezit šíření nepůvodních druhů. Vzniknout by měly další tůně, které jsou líhništi vzácných živočichů. Přírodní park se také propojí s okolními cyklostezkami a pěšinami. Zachované tam zůstanou mnohé technické prvky, jako jsou mostní pilíře a objekty. Lokalitu chce město také doplnit o vhodný mobiliář. "Projekt bude vycházet ze studie. Snaha je, se jí maximálně držet s tím, že se řeší úspory z hlediska cestní sítě. Zvažuje se, jestli tam nezanechat panelové cesty. Studia uvažovala o jejich nahrazení mlatem," řekl Nadrchal.

Poslední vyčíslení nákladů bylo 60 milionů korun, což se může ještě změnit. Primátor předpokládá, že na investici bude možné získat dotace.

Zdroj: ČTK, Pardubice, 19. 1. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.