Přihlásit

Orli královští v Česku loni vyvedli rekordních 19 mláďat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kriticky ohrožení orli královští loni v Česku vyvedli 19 mláďat. Je to nejvíce od roku 1998, kdy v Česku tento dravec začal hnízdit. Zatímco v předcházejících sezonách hnízdili výhradně na jižní Moravě, loni poprvé orli královští zahnízdili v ČR i mimo tuto oblast, na střední Moravě a v jižních Čechách. Česká společnost ornitologická (ČSO) o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Předloni vyvedli orli na jihu Moravy 11 mláďat.

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy, jeho populace na kontinentu nepřesahuje 4000 hnízdících párů. Podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku, jižní Morava je celosvětově severozápadní hranicí jeho výskytu. "V Česku jsme loni zjistili rekordních osmnáct teritoriálních párů, o čtyři více než předchozí rok," uvedl David Horal, který se v ČSO věnuje výzkumu a ochraně orlů královských.

Druhové jméno královský získal tento druh orla podle majestátního dvoumetrového rozpětí křídel a bílým skvrnám na lopatkách připomínajícím královský hermelín. Orli královští jsou původně stepní druh, v České republice poprvé zahnízdil v roce 1998 na Břeclavsku. Populace začala postupně narůstat a orel osidloval další území na jihu Moravy.

"Loni jsme poprvé zaznamenali hnízdění mimo jih Moravy. Jeden pár zahnízdil na střední Moravě a jeden pár v jižních Čechách. Tato hnízdění sice nebyla úspěšná, pravděpodobně kvůli nedospělosti ptáků, ale rozšiřování teritoria je dobrým příslibem do budoucna. Hnízdění v jižních Čechách bylo dokonce nejzápadnějším hnízděním v rámci celého světového areálu orlů královských," uvedl Horal.

Dospělí orli královští z české populace zpravidla zimují v okolí hnízdiště, někteří mladí jedinci ale odlétají na jih. Hrozbou pro všechny jsou sloupy elektrického vedení a nelegální pronásledování, nejčastěji střelba a otravy. Orel královský patří rovněž mezi druhy ohrožené otravami jedem Stutox II, používaným proti hrabošům polním.

Zdroj: ČTK, Brno, 11. 1. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.