Přihlásit

V národních parcích v Keni uhynuly kvůli suchu stovky divokých zvířat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V národních parcích v Keni letos od února do října kvůli nejhoršímu suchu za 40 let uhynuly stovky divokých zvířat. Za devět měsíců kvůli nedostatku deště uhynulo 205 slonů, 512 pakoní, 381 zeber a 12 žiraf, uvedlo podle deníku Le Monde keňské ministerstvo pro cestovní ruch.

V parku Amboseli u hranic s Tanzanií je půda tak vysušená, že se drolí pod nohama. Kam oko dohlédne ani trs trávy, na stromech se houpe posledních pár žlutých listů a podél cesty leží zdechliny zvířat.

"Poslední velký déšť jsme tu měli v prosinci 2021," říká strážce parku Josphat Wangigi Kagai. Kvůli nedostatku deště pošel i slon, kterého objevil masajský pastevec. Sedmileté zvíře ohlodávají dravci, zápach je všudypřítomný. "Dřív jsem nosil roušku, abych snesl zápach rozkládající se zdechliny. Teď už jsem zvyklý," říká Wangigi Kagai.

Uhynulá zvířata v posledních týdnech strážci parku nacházejí prakticky denně. K jejich nemilým povinnostem patří usekat slonům sekerou kly, aby se nedostaly do rukou pašerákům slonoviny. Suchem podle strážce nejvíce trpí zebry a antilopy, které nemají dost sil, aby došly k nejbližšímu zdroji vody. Studny navíc také vysychají.

"Nikdy jsem neviděl takové množství uhynulých zvířat. Než začalo tohle sucho, mohli jste v parku potkat stáda pasoucích se slonů. Dneska už je nenajdete," řekl masajský pastevec.

Park Amboseli zažil velké sucho v roce 2009, tehdy ve velkém umíraly slonice. Letos je ale situace jiná, hynou nejčastěji mláďata, uvedla Norah Njirainiová z organizace Trust for Elephants, která v parku zkoumá tlustokožce.

Zaměstnanci parků se snaží mírnit škody. V Amboseli nosí každé dva dny zvířatům seno. V parku Tsavo Est vyvrtali nové studny, kterými teče voda na povrch a zvířata se tak mohou napít. Podle odhadů meteorologů letošní období dešťů od října do prosince bude opět podprůměrné a nedostatečné, píše Le Monde.

Zdroj: ČTK, Nairobi, 8. 12. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.