Přihlásit

Pozor na střelbu. Lesy se na tři měsíce zavřou (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci na Jablonecku chystají lov na divočáky. Zastupitelé budou jednat o tom, že za zastřelené zvíře dostanou více peněz. Jablonec n. N. – Od 1. prosince na čtvrt roku se na noc uzavřou lesy v části honitby Rádlo. Konkrétně v oblasti Srnčího dolu a Prosečského hřebene vždy od 18 hodin do 6 hodin ráno následujícího dne. Důvodem je pokračující invaze divokých prasat na zmíněné okrajové části města. Myslivci je zde budou masivně střílet. „Počítáme také s několika celodenními uzavírkami lesů v době, kdy bude probíhat společný lov či naháňka,“ sdělila Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu. Konkrétně půjde o druhý prosincový víkend a období vánočních svátků. Za porušení zákazu hrozí pokuta do výše 10 000 korun. Ve spolupráci s orgánem státní správy lesů bude městská policie od 1. prosince provádět zvýšené kontroly obyvatel v rámci držení psů na vodítku na lesních pozemcích.

Důvodem rozsáhlého omezení je zajistit zvěři klid v lese a minimalizovat její migraci mezi honitbami, což usnadní její lov. „Podstatným důvodem uzavření lesů je samozřejmě bezpečnost veřejnosti v době odlovu. Nechoďte proto ve vyznačených termínech do lesů a dbejte důsledně upozornění na informačních tabulkách. Je to ve vašem zájmu,“ požádal jablonecký primátor Miloš Vele.

VSTUP KE KLECI ZAKÁZÁN

Na vytipovaném místě v lese je také odchytová klec, kterou pro myslivce zakoupil magistrát. Nyní je nutné vyčkat, než si na ni divoká prasata zvyknou. Hlídat ji a pohyb kolem ní bude kamera, připojená na centrální dispečink městské policie. Cesta, na které klec stojí, je z obou stran uzavřená, závory jsou zamčené a vstup na ni je přísně zakázaný automobilům i chodcům. „Důrazně proto žádáme obyvatele, pokud na klec náhodou narazí, aby se jí vyhnuli a zvířata neplašili. Maří tak práci myslivců,“ vyzval Vele.

A to není vše. Do čtvrtečního jednání jabloneckých zastupitelů jde soubor dalších opatření ke snížení počtu černé zvěře. Primátor navrhne třeba příspěvek 2 000 korun myslivcům za každého zastřeleného divočáka, v plánu je i nákup šesti fotopastí.
Dotčené části Jablonce se nacházejí v takzvaných oblastech intenzivního lovu černé zvěře, které vyhlásila Státní veterinární správa ve spolupráci s ministerstvem zemědělství s ohledem na šíření afrického moru prasat v sousedním Polsku. Cílem opatření je intenzivní snižování hustoty populace prasat divokých. Motivovat lovce k intenzivnějšímu lovu v této oblasti má zástřelné ve výši 2 000 korun za ulovený kus.
Myslivci by si tak v honitbě Rádlo mohli i s příspěvkem od jabloneckého magistrátu přijít až na 4 00 korun za odstřelený kus.

PÁCHAJÍ ŠKODY

Černá zvěř svým vstupem do obydlených částí města způsobuje škody na majetku, jde například o rozryté volné zatravněné plochy, travnaté plochy v okolí obytných domů, dále se soustřeďuje v místech, kde jsou nádoby se směsným odpadem.
„Dalším problémem je otázka bezpečnosti dětí či pejskařů v těchto lokalitách. Pohyb černé zvěře je předmětem řady stížností ze strany obyvatel,“ poznamenal Vratislav Pavlín z oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu.
V případě, že by černá zvěř na území města bezprostředně ohrožovala zdraví či životy lidí, mohou zasáhnout a zvěř likvidovat i policisté a strážníci. „Jejich systematické zapojení či likvidace zvěře jinými cestami než odstřelem ze strany mysliveckého sdružení není v současné době bez dalších opatření příslušných orgánů možná,“ doplnil Pavlín.
Výskyt divokých prasat trápí obyvatele okrajových částí. Zvířata se nebojí a potravu hledají i před vchody do domů. Nejvyhrocenější situace je v části Proseč. Mezi Jabloncem a Rádlem prasatům poskytují úkryt přilehlé lesy. „Máme strach. Prasata začala chodit i přes den na dětské hřiště,“ přiblížil obyvatel sídliště na Proseči Karel Pauch.

Celodenní uzavírka lesů v Srnčím dole a Prosečském hřebeni 9. prosince od 18 hodin do 12. prosince do 6 hod. a 25. prosince od 6 hodin do 28. prosince do 6 hod.

Zdroj: Jablonecký deník, 23. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.