Přihlásit

Kolik je v Krkonoších rysů? Odhadem čtyři (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trutnov
V roce 2009 to bylo překvapivé zjištění: do Krkonoš se vrátil vzácný rys ostrovid. Jaká je situace těchto šelem v dnešní době?
Od té doby registrují správci Krkonoš rysovy pobytové stopy pravidelně. "Dává to naději, že by v Krkonoších mohli žít čtyři jedinci. Poslední nález stop je z druhé poloviny letošního ledna," řekl mluvčí národního parku Radek Drahný a dodal: "Kolegové na polské straně mají s výskytem rysa také zkušenosti. Kromě pobytových stop již našli otisky jeho tlap a jednoho rysa v Jizerských horách srazilo auto." Před čtyřmi lety zjistili lesníci podle mrtvé srny. "Stržená zdravá srna byla ulovena způsobem, který v žádném lesníkovi nenechává pochyby o tom, kdo byl lovcem. Měla prokousnuté hrdlo, ale v místě, kde jsme ji našli, nebyla žádná barva. Navíc úsek, kde byla nalezena, odpovídal i místu, kde ji predátor ulovil. Lovec tedy musel být natolik silný,že ji zadávil a držel na jednom místě, dokud nezhasla," připomněl mluvčí.
Rys ostrovid je silně ohroženou kočkovitou šelmou. Domovem mu jsou oblasti smíšených a jehličnatých lesů středních a vyšších poloh.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.