Přihlásit

Hodina přírodopisu, jak má být: zajímavá a názorná (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakovník
Hodinu přírodopisu, při které se rozhodně nenudili, prožili šesťáci na Třetí základní škole v Rakovníku. Právě totiž probírají s paní učitelkou Hanou Sarovou ekosystém les a obratlovce. Viděli skutečné srnčí trofeje, jejich parohy. Dozvěděli se, jaký je rozdíl mezi rohem a parohem. A co víc, vše si mohli prohlédnout pěkně zblízka, vzít do ruky a pořádně osahat. Také se pokusili odpovědět na otázky, co je to příroda a komu patří zvěř.
Vše doplnil odborným, ale pro děti srozumitelným výkladem Miroslav Halló, člen Mysliveckého sdružení Kněžská jáma: "Chci dětem, kromě toho, co je zajímá o zvířatech, také přiblížit, co myslivec v lese vlastně dělá. Myslivost je součástí přírody. Myslivci nejsou ti, kteří by jen stříleli zvěř." Pečují v honitbě o zvěř. Vykonávají službu pro občany. Chrání je například před tím, aby zvěř nedělala škody na plodinách, dále, aby se nešířily různé nákazy (například tularemie u zajíců a vzteklina). Také podávají zvěři v krmivu různé léky, třeba srnčí zvěři proti střečkovitosti. Přes zimu samozřejmě zvěř přikrmují.
Miroslav Halló dětem také vysvětlil, že i ony samy jsou součástí přírody, ale když jdou se svým psem do přírody a nechají ho volně pobíhat, ubližují zvěři. Ta má mnohdy mnohem menší šanci se dobře živenému domácímu mazlíčkovi ubránit.
Šesťáci vyslechli i něco o biotopech a rovnováze v přírodě a krajině. "Každá lokalita dokáže uživit určitý počet lidí a hlavně zvěře, a my musíme hledat mezi nimi rovnováhu. Proto vždy po zimě počítáme stavy zvěře," popisoval Halló.
Kromě toho senomatští myslivci se snaží děti k myslivosti a přírodě přitáhnout. Vloni pro ně připravili myslivecký dětský den. Sám Miroslav Halló už mnohokrát dětem o myslivosti přednášel. Jestli mají nyní o přírodu větší zájem, nelze podle něj tak jednoznačně říci. Vždy záleží na orientaci rodiny. Někde mají k myslivosti vztah, někde mají s myslivci špatné zkušenosti. I to se snažil při besedě žákům vysvětlit.
Petr se o myslivost i o přírodu zajímá. Jeho děda býval myslivec: "Děda už delší dobu nežije, ale já se pořád o přírodu zajímám. Často chodím do lesa."
Úplně nakonec Miroslav Halló předvedl, jak myslivec chodí na pochůzku do lesa třeba ke krmelci a co všechno musí mít s sebou. Prostor byl i na dotazy žáků.
Že je myslivost už pěkně stará disciplína, dokazovala výstavka současné a hlavně historické odborné literatury o myslivosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.