Přihlásit

Trubači a vábiči předvedou své umění ve Šluknově (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šluknov
Myslivečtí trubači a vábiči z celé České republiky míří do Šluknova. V sobotu 16. března tu totiž proběhne 4. ročník studentské soutěže studentů středních lesnických škol a fakult.
Soutěž ve vábení jelenů bude probíhat ve stylovém podkroví zámku a trubači našli útočiště v secesním Domě kultury. Koncert trubačů a slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v kostele sv. Václava. "Náš bývalý student Jan Brtník je trojnásobným mistrem Evropy ve vábení jelenů," prozradil zajímavost ředitel šluknovské střední lesnické školy Rudolf Sochor, která soutěž pomáhá pořádat spolu s Českou zemědělskou univerzitou v Praze.
Právě lesnictví, významný obor s více jak stošedesátiletou tradicí tvoří páteř vzdělávacích programů šluknovské školy. Setkání studentů na celostátní soutěži o nejlepšího mysliveckého trubače a vábiče jelení zvěře je především příležitostí ke společné výměně zkušeností, dobré zábavy a také prezentace schopností studentů lesnických škol na veřejnosti. Soutěž a všechna vystoupení trubačů a vábičů jsou přístupné veřejnosti.
Myslivečtí trubači jsou nedílnou součástí mysliveckých zvyků a tradic a umění přivábit jelena v době říje patřilo vždy k dovednostem myslivce - jelenáře.
V letošním roce slaví Českomoravská myslivecká jednota 90 let od založení jednotné organizace. Oceněním dlouhodobé práce myslivců a jejich péče o přírodu, zvěř, myslivecké tradice a dovednosti byl v minulém roce zápis Ministerstvem kultury na seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky. Těžko bychom mohli zachovávat vše krásné a inspirující, co myslivost přináší, bez zájmu a účasti mladé generace. Že se nám daří zapojit studenty, svědčí i výsledky našich vábičů na mezinárodní scéně, kde jsme na ME ve vábení jelenů získali již čtyřikrát první místo. Mnozí vítězové ME prošli právě studentskými soutěžemi a semináři pořádanými Klubem vábičů zvěře ČMMJ.
S mysliveckými trubači se pak můžete potkat nejen na honech a mysliveckých akcích, ale například i v sídle České filharmonie v pražském Rudolfinu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.