Přihlásit

Kdo vezme mládě z přírody, může se dopustit pytláctví (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Záchranné stanice upozorňují, že ne každé mládě musí být opuštěné

Tachov
Začátek března sice patří do zimního období, ale už teď se můžeme setkat s výskytem mláďat. Proto se záchranné stanice připravují na velký nápor zvířat. "Chtěl bych upozornit na to, že ne každé mládě, které na louce najdete, je opuštěné," radí Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů ve Studánce. "Několikrát se stalo, že si lidé vzali mládě domů, krmili ho nevyhovující potravou a pak mělo průjem. Až potom hledají pomoc u nás odborníků. To je bohužel pozdě," dodává Bobál.
Matky od srnčat nebo zajíčat se vydávají za potravou a mláďata s sebou neberou. Ta často odpočívá na louce a lidé si myslí, že jsou opuštěna. "Když máte podezření, že něco není v pořádku, a že se matka nevrací, můžete mládě z povzdálí pozorovat. Když se matka nebude vracet několik hodin, může se opravdu stát, že ji srazilo třeba auto nebo napadl pes," takové zkušenosti má Karel Bobál.
Podle zákona se ten, který odnese z volné přírody paroží, vejce nebo mládě, dopouští pytláctví. Takže je třeba zvážit, jestli je opravdu nutné zvíře z volné přírody brát a neodborně se o něj postarat.
"Nestává se, že by nám lidé nosili nalezená mláďata. Většinou přijedou rovnou ochránci zvířat a zvíře mají s sebou," sdělil Deníku Petr Janouškovec z veterinární kliniky v Tachově.
Lidé by taky měli dát pozor při venčení psů. Na louce by je určitě neměli pouštět. Několikrát se stalo, že právě matku od mláďat strhl pes.
"Až sleze sníh, vypustíme ze zajetí do přírody zajíce, který byl umístěn a odchován v záchranné stanici. Byl odchycen začátkem loňského roku. Už je dost velký, dokáže si sám najít potravu, a tak mu dáme volnost," dodal Bobál.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.