Přihlásit

Jeleni v Krkonoších budou vybaveni obojkem (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí
Třetí živočichem, kterého Správa KRNAP představuje veřejnosti v kampani "V Krkonoších jsem doma", je jelen lesní, který je největším savcem, jež žije na území Krkonošského národního parku.
"V letošním roce zahájíme projekt telemetrického sledování jelenů, který nám poskytne tolik potřebné a stále scházející informace o pohybech těchto zvířat v horských partiích Krkonoš a především mezi jejich českou a polskou částí," informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Celkem bude telemetrickým obojkem vybaveno 35 kusů na české straně a 15 na polské. "Cílem je snížení škod působených vysokou zvěří," dodal mluvčí.
"Jelen lesní, velký sudokopytník z čeledi jelenovitých, je v Krkonoších největším žijícím savcem a nemá zde přirozeného nepřítele. Samec vysoké zvěře je jelen, samice laň a mládě kolouch. Jeleni mají paroží, které může vážit až 20 kg a naroste zhruba 100 dní. V kohoutku má přibližně 130cm. Délka těla může být až 250 cm. Dospělí jeleni žijí jednotlivě, laně s kolouchy ve stádech až o 40 kusech. V době říje od září do října jeleni nežerou, troubí a bojují spolu. Pasou se ráno nebo večer a přes den odpočívají a přežvykují. Mohou se dožít věku 15 až 20 let," to vše a mnoho dalšího se dozvídají účastníci programů, které ochranáři z oddělení ekologické výchovy pořádají pod názvem Jelen lesní, seznamte se. V Krkonoších jsem doma je drobná kampaň k 50. výročí založení Krkonošského národního parku. Jejím cílem je přiblížit lidem některé vzácné druhy živočichů žijících v Krkonoších. Jejich stopy budou spojovací linkou kampaně a každý měsíc představí ochranáři hor jednoho více či méně známého živočicha. S ním se setkají lidé na internetových stránkách národního parku a v hlavní budově Správy KRNAP ve Vrchlabí. "Jsme si jisti, že vás trochu nezvyklý pohled na krkonošskou zvířenu zaujme," dodal mluvčí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.