Přihlásit

Z Krkonoš zmizely stovky jelenů. Přírodě to ale prospívá (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KRKONOŠE
Okolo šesti stovek jelenů, laní a kolouchů zmizelo za uplynulých 23 let z Krkonoš. Jejich drastický úbytek však není varovným mementem, jak by se mohlo zdát. Spíš naopak: horské přírodě to prý jen prospívá.
"Jelení zvěř poškozuje mladé stromky. Okusuje jejich vrcholové výhony a olupuje také kůru vzrostlých stromů," upozornil mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný, podle něhož jsou před jeleny v bezpečí pouze stromy starší více než čtyřicet let.
Ještě v roce 1990 žilo v Krkonošském národním parku 1150 kusů jelení zvěře, nyní se jich tam pohybuje přes pět set. Lovci ročně skolí 350 až 400 jelenů a laní. Střílí pouze na slabé, nemocné nebo přestárlé kusy. "Jelení zvěř je v Krkonoších stále ještě přemnožená. Okusováním stromků a stromů však už nedělá tak velké škody jako dříve," prohlásil Drahný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.