Přihlásit

Nejlepší ve zkouškách mezi pasovanými myslivci byla žena (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Hodonínsko má dvacet nových držitelů loveckých lístků. Ti totiž v sobotu úspěšně složili jedny z nejdůležitějších zkoušek v životě myslivce. Nejlépe v seriálu zkoušek ze sedmi oborů obstála mladá magistra farmacie Eliška Ševelová a druhým nejlepším byl vedoucí hodonínského odboru rozvoje města Jaroslav Malát.
"Samozřejmě se trochu dostavila nervozita. Některé předměty byly více oblíbené, druhé zase méně. Obtížnější bylo pro mě střelectví, jelikož jsem jako žena méně technicky zdatná. Na druhé straně mě hodně bavila zoologie, v níž se budu dál vzdělávat," řekla nejlepší z adeptů Eliška Ševelová. Druhým, kterého myslivci slavnostně pasovali, byl Jaroslav Malát. "Strašně těžko jsem si při práci našel čas na zkoušky na lovecký lístek, protože kurz trval déle než rok. Začínal v lednu teoretickou částí, na přelomu jara a léta přišla na řadu praktická část a pak opakování a příprava na zkoušku," přiblížil poslední rok adepta Malát. V praktické části čekala na uchazeče i adeptura v mysliveckém sdružení.
Do posledního kurzu se přihlásilo původně šestadvacet zájemců. Zkoušek se ale nakonec účastnilo dvaadvacet uchazečů, z nich jen dva neuspěli. "S výsledkem můžeme být spokojení. Úroveň byla vynikající, podle komisařů byla jedna z nejlepších za posledních pět let," řekla jednatelka hodonínského Okresního mysliveckého spolku a předsedkyně prvního senátu Věra Dufková.
Podle předsedy druhého senátu Arnošta Bučka bývají jedním s nejtěžších předmětů při zkoušce právní předpisy v myslivosti. "Jde totiž o obor, který se dotýká mnoha odvětví," upozornil Buček. Kromě právních předpisů, střelectví a zoologie se museli uchazeči připravit na otázky z tradice a historie myslivosti, biologie nebo kynologie.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.