Přihlásit

Myslivci ze Stonařova nemají kde lovit zvěř. Přišli o honitby (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V městysu jsou dvě sdružení, kterým ale nebyla prodloužena nájemní smlouva

Stonařov
Myslivci ze dvou sdružení Suchá a Otín, která patří pod Stonařov, řeší velký problém. Koncem března jim skončí desetiletý pronájem honiteb a na obnovení smlouvy mohou zapomenout. Od dubna proto nebudou mít kde lovit. Přesto ani jedno sdružení nechce činnost ukončit, budou hledat jiný způsob, jak se angažovat.
"Honební výbor se rozhodl uzavřít nájemní smlouvu s někým jiným, takže budeme myslivecké sdružení bez honitby," vysvětlil Václav Šindelář z otínského mysliveckého sdružení. V praxi to znamená, že i když prakticky každý ze členů sdružení vlastní zbraně a může lovit, tak nebude mít momentálně kde.
O tom, jakým způsobem budou fungovat dále, ještě neví. "Určitě nezanikneme, ale chceme se angažovat například ve společenském životě a pořádat třeba nějaké plesy," dodal Šindelář.
Podobně hovoří také Petr Šeba, hospodář z druhého mysliveckého sdružení Suchá - Stonařov. "Honitba nám nebyla pronajata z toho důvodu, že ji dostal někdo třetí. Budeme hledat jiný způsob činnosti a situaci se přizpůsobíme," okomentoval komplikaci Šeba. V nadsázce dodal, že budou členové chodit více na pivo a hrát mariáš.
Podle místostarosty Stonařova Ivana Šulce jsou na území Stonařova dvě honitby. O nájmech rozhodují honební společenstva, neboli společenstva vlastníků pozemků, na nichž k myslivecké činnosti dochází. O tom, že nebudou ani jednomu sdružení honitby pronajaty, sdružení pravděpodobně věděla už několik měsíců. "Letos se u nás nepořádal tradiční myslivecký ples, zřejmě už jim bylo anoncováno, že smlouvy nebudou prodlouženy," uvedl místostarosta Šulc.
Ani Šeba ani Šindelář nechtěli blíže specifikovat důvody, které vedly k tomu, že se nakonec s vlastníky honebních pozemků nedohodli. Podle informací Deníku získal honitby na dalších deset let soukromý zemědělec. Jedním z důvodů, proč je znovu nezískala myslivecká sdružení, jsou údajně vysoké škody, které tam v posledních letech napáchala černá zvěř.
Už před časem řekl předseda okresního mysliveckého spolku Josef Prokeš, že problém s obnovením smluv může nastat právě tam, kde dělají škodu divoká prasata. "Tam je větší riziko, že se držitel honitby s myslivci nedokáže domluvit," sdělil Prokeš. Na Jihlavsku je v současné době více než stovka takových honiteb, kde se rozhoduje o nájmech.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.